Doel van een video maken voor Youtube is (vaak) om een verhaal en emotie over te brengen. Daarnaast doe je dit om je online bereik te vergroten. Net zoals Google, kun je Youtube zien als grote zoekmachine, waar miljoenen mensen gebruik van maken. Een goede video is tussen de 1 en 2 minuten lang. Hier mijn tips voor gebruik van video binnen WordPress. En lees ook hoe je een video zo kan embedden op je website dat deze automatisch begint met afspelen.

Video maken voor Youtube en hoe embedden in WordPress?

video-camjo-van-toen

Hoe youtube video opnemen?

Gebruik een gewone videocamera (of leen er één). Of koop een Iphone 6…. In combinatie met de Imovie app van Apple kun je professioneel werk maken, zonder voorkennis over editing van video. Voordat je een video voor Youtube gaat maken, vraag je dan ook af hoe je je video gaat verspreiden, en/of je bijvoorbeeld budget overhoudt voor Facebook adverteren.

Ja, storytelling, maar wat opnemen?

Storytelling is hot. Dat is weten welk verhaal van jezelf ‘mediageniek’ is. Bedenk vooraf wat je wilt laten zien en spar met anderen! Bepaal de kernboodschap van je video voor Youtube. Bedenk ook dat een filmpje maar 1 a 2 minuten mag duren. Tenzij je een zeer geïnteresseerde doelgroep hebt natuurlijk :-) De simpelste manier van filmen is in een afgesloten ruimte. NB. Stel je witbalans in op een (wit) A4 papier.

Dit zijn verder goede richtlijnen voor een video maken voor Youtube:

  • Zorg voor totaalshots (grotere afstand)
  • Zorg voor mediumshots (lichamen half)
  • Zorg voor close-up en detailopnamen (gezicht, naambordje, voorwerpen e.d.)
  • Zorg voor korte interviews (voor quotes)

Tip: Leun tegen de muur om je hand stiller te houden bij filmen. (Tip van Thomas Lappere van Bloeise)

Magnetische whiteboard als Youtube video decor?

Gebruik eens een whiteboard als decor. En tegen deze achtergrond laat je iemand presenteren (of jezelf, gebruik dan een statief). Op de Whiteboard kun je dingen duidelijk maken. En je kunt er papieren ophangen met een magneetje. Dit is de minst tijdrovende vorm van een Youtube video maken! Youtube heeft ‘Whiteboard Friday video’s”.

arbo werkplek inrichten thuis bol com kopen

Extern geluid opnemen naast video?

Ideaal gesproken, neem je geluid (ook) apart op. Bijvoorbeeld met een Zoom H1 apparaatje. Of liever nog: een rever microfoon, dus een microfoon met zender. Veel geluidsproblemen voorkom je door te filmen in een rustige ruimte.

Youtube video bewerken software

Software die ik aanraad voor videobewerken zijn Adobe Premiere Elements, je kunt ook Pro nemen of Final Cut, maar dit zijn heel dure pakketten, en Imovie van Apple; samen met de Iphone 6. Werkt erg goed, hoorde ik van Michel Penterman van http:www.gitaarles.nl (hij maakt video’s met gitaarlessen en krijgt leads via Youtube). Weet ook dat je binnen Youtube ook video’s kunt bewerken na uploaden. Die mogelijkheid gebruik ik zelf alleen niet.

Hoe zit het met rechten en video?

Normaal gesproken zet je een video op openbaar, tenzij je geen toestemming hebt om portretten van mensen te delen die duidelijk herkenbaar in je video voorkomen. Je kunt ook niet zomaar je favouriete muziek gebruiken. Je kunt beter van Youtube zelf rechtenvrije muziek gebruiken. Het muziek archief vind je, als je jezelf als youtube ‘creator’ aanmeld.  Belangrijk is om schriftelijk toestemming te vragen van mensen die herkenbaar in beeld komen.

Video uploaden naar Youtube

Ga naar www.youtube.com en kies Upload (als je een account hebt). Kies of je video openbaar of besloten is. Een keuze voor besloten houd alleen maar in dat Zoeken binnen Youtube naar jouw video geen effect heeft. Bij besloten video kan iedereen met link de video bekijken. Dus ook als mensen deze (ongevraagd) delen via sociale media!

Online video embedden

Met de komst van WordPress 4.2 is embedden van Youtube video’s heel eenvoudig. Plak gewoon de link naar het Youtube filmpje in je WordPress editor. Kan gewoon in het ‘Visueel’ gedeelte, hoeft niet in de HTML code. In de pre-view van je bericht zie je de video als embedded staan. Dat bewijst dat het werkt. Publiceren maar! De embedcode kun je vinden in je Youtube account bij het videobeheer scherm in je ‘creator modus’ (klik op je profielfoto om daar te komen). Gebruik de link van de video om deze af te spelen, klik dan op het woord ‘Delen’ eronder, zie foto:

embedden-code-Youtube-Wordpress-automatisch-afspelen-starten

 

Youtube embed code voor in HTML van je website

Hoe een standaard Youtube embedcode eruit ziet, is zo:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5C84PeBY_jo?rel=0&autoplay=1” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Ps. Je kunt breedte ook zetten op “100%” en hoogte wel houden op “315”, zodat je video responsive is. De code ?rel=0&autoplay=1, voeg ik achter de url toe om automatisch afspelen mogelijk te maken en dat na afloop geen nieuwe video’s getoond gaan worden, want een volgende (willekeurige!) video kan minder goed passen.

Ps. Let op: tegenwoordig plak je gewoon de “Delen” url van het Youtube filmpje. Plak die gewoon in je WordPress block editor. Dus als je een WordPress website gebruikt.

Tot slot: Video embedden in een WordPress bericht

Let op: tegenwoordig plak je gewoon de “Delen” url van het Youtube filmpje. Plak die gewoon in je WordPress block editor.

Youtube video beschrijven voor SEO

Denk aan je Youtube SEO. Vul de omschrijving van de video zo compleet mogelijk in, voeg tags toe. Kies uit 1 van de 3 thumbnails die je video uitnodigend maken om te kijken. Zorg in de omschrijving altijd voor een link naar je website. Stel ook de ‘geavanceerde opties’ in: zoals opnamedatum en locatie en klik de juiste optie aan voor de US copyrights.

Youtube video verspreiden

Te vaak worden dure Youtube video’s gemaakt die vervolgens weinig bekeken worden… Probeer dit te voorkomen! Het voort te ver om in dit bericht hierop verder in te gaan. Zie de sectie Contentmarketing van deze blog.

Apparatuur e.d. om te kopen voor Youtube:

Tot zover deze post over Youtube video maken en embedden in WordPress. Laat gerust een reactie achter en deel mijn berichten!

Foto credit video camjo foto: woodleywonderworks via Compfight cc

Groet,

Gerben G van Dijk

Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio Utrecht46% procent van alle pagina's op deze blog staan in de top 10 van Google (2021). Denk jij erover je Google SEO uit te besteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.