Deze blog leert je over content maken en delen. Op een manier die zowel je doelgroep tevreden stelt, als de beleidsmedewerkers of experts waarmee je nauw samenwerkt. Ik weet dat het een onmogelijke opdracht is, maar het is wel waar je voor betaald wordt als webredacteur :-). Goede content maken en delen, kost denkkracht, creativiteit en tijd. Heel veel tijd. Daarom vind je uitleg en tips over hoe je zaken online kunt aanpakken. Als het gaat om maken van tekst, audio, video, data en ik weet niet wat. En hoe je dit deelt (via een WordPress website).

Webredactie: een sterk onderschat vakgebied…

 • WordPress webredactie is niet alleen maar ‘dingen op de site zetten’, het is ook nadenken over doelgroepen en wijze van content delen
 • Content maken is niet ‘een berichtje schrijven’, het gaat namelijk ook om beeld, audio, video, design en inzichtelijk maken van data.
 • De site ‘actueel houden’ is niet zo simpel, allerlei handelingen daarvoor doen, kosten ontzettend veel tijd.
 • ‘Online trends bijhouden’, klinkt erg simpel, als je weet dat je (nieuwe) websites, apps en tools op elk moment moet kunnen gebruiken.
 • ‘Omgaan met organisatie en politiek(e ego’s)’ is hogeschoolwerk, als je je vak serieus neemt en ook echt wilt beantwoorden aan wensen en noden van je doelgroepen.

De webredacteur als strijder in tijden van contentoverschot…

De rol van webredacteur is essentieel om een boodschap goed over te brengen. Zeker als het om verspreiden van kennis gaat en het verleiden van doelgroepen om de content te gaan lezen en/of te gebruiken. De inhoud komt vaak van experts. Maar hoe meer je van iets afweet, hoe moeilijker het is om echt aan te sluiten bij je doelgroep en gedoceerd, en praktisch genoeg, informatie te geven.

In tijden van contentoverschot (‘contentshock’) wordt content al snel vermalen door de vergetelheid, tenzij je als webredacteur:

 • zoveel mogelijk afweet van je doelgroep(en) en er tijd mee doorbrengt.
 • exact weet op welke vragen je content antwoord moet geven
 • weet welke soorten content (contenttypen) en opbouw (formats) het beste aansluiten bij je doelgroep
 • weet via welk kanaal, of kanalen, je doelgroep met jouw content bezig willen gaan
 • en hoe je deze kanalen prettig vormgeeft, dat het uitdaagt tot lezen, tot actie, tot transactie, tot delen en tot trouw
 • zorgt dat de content actueel blijft en meerwaarde blijft hebben; dat je online troep dus verwijdert (of weghoudt van Google)
 • interne klanten (opdrachtgevers, beleidsmedewerkers en experts) te vriend houdt (Veel succes!)

Van WordPress blog naar webredactie blog

Deze blog over webredactie heeft veel content over het zelf knutselen in WordPress websites. In de loop van de tijd heb ik gemerkt dat het helemaal niet over de techniek van content delen gaat, maar vooral over goede content maken. WordPress is maar een bijzaak, maar wel handig om veel van te weten. Want een website blijft een heel centraal middel om goede content te delen. Toch schrijf ik liever over hoe je content kunt maken, zonder dat het nóg meer tijd kost dan het al kost.

Deze gratis WordPress blog bevat WordPress video handleidingenLijst met gratis fotobanken, B1 webschrijftips, uitleg over knoppen maken, kaarten maken, video’s maken en nog veel meer. Zet deze blog daarom nu in de favorieten van je browser, of ga mij anders volgen, het liefst via een direct LinkedIn verzoek:

 

Volg Gerben G van Dijk nu via LinkedIn

 

Verreweg meest populaire berichten op deze webredactie blog

Zomaar 12 WordPress website verbeter tips…

 1. Waarom WordPress kiezen?
 2. Maak content die klantvragen beantwoordt (zie video’s in de blog!)
 3. Publiceer klantaanbevelingen op je WordPress website (naam, quote en foto!)
 4. Maak en verspreid regelmatig content en/of pas pagina’s weer aan (contentplanning!)
 5. Start elke websitetekst met een kernzin/kernboodschap en verzin één zichtbare hoofdactie
 6. Koppel je WordPress website met Google+. Neem een link als deze op in je homepage bodytekst: <a href=”https://plus.google.com/+[jenaamopGoogle+]” rel=”publisher”>Zie profiel op Google+</a>
 7. Usability en mobiel gebruik: zorg voor een hoofdactie op elke pagina die opvalt in het gehele beeld, lettertype 16 pixels of meer, knoppen minimaal 44 bij 44 pixels. Houd witruimte tussen foto’s, video’s en alinea’s. Beperk alinea’s tot 3,4 of 5 regels tekst. “Don’t make them think”.
 8. WordPress Website verbeteren: gebruik de juiste zoekwoorden (SEO, Adwords ZoekwoordPlanner, Google Trends, Google Search Console)
 9. Publiceer ook op andere, goede (vak)websites, geef advies in comments
 10. Wees actief op Linkedin, Facebook, Google+, Slideshare en Twitter (beheer via Hootsuite of via Postfity (Linkedin/Twitter alleen).
 11. Reageer online en deel links, sluit @namen in , plan dit wekelijks in (90% helpen, 10% reclame)
 12. Laat proefpersonen taken verrichten op je website en laat ze hardop denken.
 13. Ontdek via Google Webmaster tools op welke positie je pagina’s in Google staan

WordPress media Partners

Ik werk samen met diverse, media partners

Boeken die mij blij maken (skip deze ads gerust :-) )

 

Wil je op de hoogte blijven over WordPress website verbeteren? Volg mij dan via Linkedin!

Webredactie boektips: Zie de sidebar rechts voor de boeken die ik je aanraad.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio UtrechtWil je Google SEO uitbesteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.