Welke SEO-factoren bepalen jouw rating of positie in de Google zoekresultaten? Webredactie blog geeft een antwoord op deze terechte vraag.

De SEO-factoren die jouw positie in Google bepalen

Tussen ons gezegd en gezwegen… Er komt steeds meer content. Vanwege deze, toenemende ‘contentshock’ is het is niet zo gek als je het gevoel hebt dat je website steeds slechter gevonden wordt. Dat negatieve gevoel is normaal. :-)

Tegenwoordig ordent Google de wereld in ‘topics’ of ‘onderwerpen’. Los van de precieze woorden in de content, kan Google bepalen waarmee een tekst vergelijkbaar is. Dit gaat met artificiële intelligentie (AI).

Google begrijpt steeds beter de zoekintentie. Als deze zoekintentie duidelijk is voor jouw pagina. Kun je bepalen hoe lang de content moet zijn. Ook korte content kan goed gevonden worden. Er is geen minimale tekstlengte meer. Ook is het niet belangrijk om gebruikte woorden (of zoektermen) te herhalen. En zeker niet als dit onnatuurlijk gaat voelen. Gebruik van synoniemen is wel goed. En dat zal Google helpen om je tekst nog beter te plaatsen in de abstractie(s) die Google maakt.

Daarnaast gelden de SEO-factoren zoals die altijd al golden. Zie de primaire en secundaire SEO-factoren.

Primaire SEO-factoren

Waarbij relevantie van content (voor de zoeker) en links vanaf andere sites, zeer belangrijke factoren blijven om hoger in Google te komen. Naast kwaliteit en actualiteit.

arbo werkplek inrichten thuis bol com kopen

Secundaire SEO-factoren

Het plaatje van Moz is wel oud, maar je ziet wel welke factoren Google weegt bij het bepalen van haar zoekresultaten.

SEO-factoren-voor-betere-zoekmachine-optimalisatie-volgens-Moz-2017

SEO factoren voor Google vindbaarheid zijn gelijk gebleven voor in 2019. Echter, usability eisen zijn steeds belangrijker. Optimaliseer ook de gebruikerservaring!

Google SEO trends en factoren

SEO-expert-Utrecht

Gerben G van Dijk springt.

Het slechte nieuws is misschien wel dat on-page SEO factoren niet doorslaggevend zijn voor hoge rankings in Google. Het gaat er zeker niet meer om een bepaald zoekwoord vaak te herhalen. Zoekmachine optimalisatie hangt ook samen met de leeftijd van je website, je laadsnelheid en het aantal links naar je website toe. Google kijkt met artificiële intelligentie (AI) naar context en relevantie. Jouw website in de wereld.

Nederland is een Google land

In Nederland zoekt 93 procent of meer van alle online gebruikers via Google. Daarom optimaliseren we content voor Google. En niet voor Bing of Yahoo, bijvoorbeeld.

SEO tip: goede content krijgt aandacht

Bedenk dat goede content mensen tijd bespaart en voor hen waarde toevoegt. Zonder deze content zou hun leven er een stukje minder mooi uitzien… Wat fijn is voor websitegebruikers vindt Google ook fijn. Los vragen en problemen van je doelgroep op via je content; maak de inhoud herkenbaar en gebruik vertrouwde taal en begrippen. Richt je echt op een branche en op een beroep of rol in diezelfde hoek.

Autoriteit en sterke merken winnen SEO race

Naamsbekendheid en vertrouwen in je website, en/of in jou, tellen sterk mee. Het is voor grote bedrijven gemakkelijker om in de top van de Google zoekresultaten te komen. Ook deze ‘off-line’ factoren tellen, hoe meer mensen vertrouwen in je hebben en op zoek zijn naar je content; hoe hoger je scoort met SEO. Een online bewijs is dat veel andere sites linken naar jouw website. Een mogelijke SEO strategie voor kleine partijen is om achtergrondartikelen te maken en om andere partijen telefonisch te benaderen met de vraag om er naartoe te linken; met als argument dat het voor hun doelgroep (ook) interessant is.

Google SEO trend: unieke (gerichte) content komt hoger

Hoe unieker je content, hoe hoger je komt in Google. Ga de diepte in op het onderwerp en de smalte in qua doelgroep. Zo word je veel meer relevant voor jouw doelgroep en dus ook voor Google. Zorg daarbij dat je ook op lokale zoekwoorden, dus op plaatsnaam, te vinden bent. Voorbeelden: SEO Utrecht en SEO Zwolle. Zorg ook voor input vanuit meerdere bronnen, zodat je een verhaal schrijft dat echt een unieke opbouw kent. Stukjes content die je van andere websites afhaalt, moet je altijd herschrijven in eigen woorden. Zo voorkom je ‘duplicate content’ en breek je toch door het internetgeweld heen…

Websitebezoekers verdienen én betalen

Het is nadelig voor SEO dat op de zoekoverzichtspagina van Google er steeds minder ruimte (zie: voorbeeld) is voor niet-betaalde zoekresultaten (natuurlijke zoekresultaten). Het is moeilijker geworden om zonder investeringen hoog te komen in Google. De ranking plekken nummer 1 en 2 zijn nu bijna altijd bezet door betaalde links. Je moet daarom zeker overwegen om te adverteren via Google advertenties (Adwords) en/of Facebook / Youtube / Twitter adverenties. Ja, dat kost geld, maar levert je mogelijk ook meer conversie op, na vinden van je balans erin. Bottom-line is natuurlijk dat je je website op SEO analyseert en op peil brengt.

SEO trend: topics en zoekintenties

Let op: Google maakt melding van 200+ rankingfactoren, en het nieuwe Rankbrain algoritme gaat uit van zoekintenties. Zoekresultaten worden ook nog eens gewogen met inachtneming van de zoekintentie! Het nieuwste inzicht is daarom dat je pagina’s maakt voor elke zoekintentie met ‘een rijkdom’ aan zoekwoorden. Het gebruik van bepaalde woordgroepen heet ook wel SEO topics. Dus probeer alle onderwerp relevante begrippen en termen op te nemen. Tot zover de trends in deze Google SEO handleiding of WordPress SEO handleiding. We gaan verder met Google zoekwoorden vaststellen. De basis voor elke nieuw webtekst!

Nog meer weten?

Bekijk dan deze Engelstalige artikelen:

Groet,

Succes met WordPress.

Gerben G van Dijk.

Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio Utrecht46% procent van alle pagina's op deze blog staan in de top 10 van Google (2021). Denk jij erover je Google SEO uit te besteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.