Lees de gratis en betaalde mogelijkheden van een LinkedIn vacature plaatsen? Op welke plekken kun je een Linkedin vacature plaatsen? Lees over de kosten en mogelijkheden. Algemeen LinkedIn advies: start sowieso al met een gratis Linkedin bedrijfspagina om je bedrijf meer zichtbaarheid te geven. Ook in 2020 groeit LinkedIn door en groeit het bereik, juist onder de jongere doelgroep van 18 tot 24 jaar. De meeste leads worden tegenwoordig via sociale media verkregen. Dus zet in op LinkedIn adverteren!

LinkedIn vacature plaatsen kosten en mogelijkheden

Linkedin vacature plaatsen: kosten en mogelijkheden

Linkedin wordt in Nederland veel gebruikt. Mensen gebruiken Linkedin om verder te komen in hun werk, om te kunnen netwerken en om informatie te verzamelen. Sommige mensen doen er veel mee, anderen weer weinig. In dit artikel schets ik gratis en betaalde manieren om met nieuwe werknemers in contact te komen via LinkedIn vacatures.

LinkedIn vacature plaatsen, kosten en tips

 1. Ga bij vacature plaatsen op Linkedin uit van de lezer en niet van het bedrijf. Formuleer zoals: jij zoekt een inspirerende werkomgeving. Ga niet uit van allerlei eisen, maar beschrijf wat je de kandidaat te bieden hebt (de harde selectie volgt toch wel… Na reageren!)
 2. Je moet mensen eerst winnen op een aantrekkelijk toekomstbeeld op lange termijn. De toekomst is belangrijk dan heden en advertentie is al het verleden. N.b. LinkedIn spreekt over “Employer value proposition (EVP)” die beschrijft wat mensen met die baan motiveert. Bijv. “levens redden”. Stop dat motief hoog in je personeelsadvertentie.
 3. Je zult mensen altijd moeten zien te bellen (na eerst te mailen), om in dat gesprek hun een andere toekomst voor te houden. Niet zozeer een baan. Je moet weten welke vaardigheden en persoonlijkheid essentieel is om succesvol te zijn in het soort werk dat je aanbiedt. De eisen voor die baan komen op het laatst.
 4. Plaats de link naar de vacaturetekst in een commentaar, niet in je Linkedin update. Linkedin beloont sociale media updates zonder externe links.
 5. Vertel over de LinkedIn vacature in 1 minuut om meer bereik te krijgen, laat bewust vierkante video’s maken, omdat die veel groter tonen in LinkedIn
 6. Vraag per mail aan enkele mensen om het ‘interessant te vinden’ of ‘commentaar te geven’. Doe dit direct na plaatsen (binnen een uur respons krijgen, helpt).
 7. Tip: plaats link in een commentaar, niet in je update.
 8. Tip: vierkante video’s laten maken Tip: vertellen over een vacature in filmpje van 1 minuut
 9. Zie ook artikel Frankwatching over LinkedIn trends 2018.

1. Gratis opties 1: LinkedIn vacatures plaatsen via de bedrijfspagina om mensen te werven

 • Plaats links naar je vacature op je website via je bedrijfsupdates (je kunt doelgroep van de update vaststellen: wel/geen eigen werknemers die volgen, en bedrijfsgrootte van je volgers; je post naar volgers toe, dus)
 • Maak je bedrijfspagina lid van groepen (plaats daar vacatures in de box: “discussie”)
 • Plaats mogelijkheden op je website om te solliciteren met een LinkedIn profiel.
 • gebruik ontwerpmogelijkheden, plugins: Zie: http://developer.linkedin.com/plugins

2. Gratis LinkedIn vacature plaatsen opties 2 via je eigen linkedin profiel.

 • Plaats updates met de vacature en een link naar de vacaturetekst. Hint:  beloof een succesvolle toekomst en geen baan; speel in op het motief waarom mensen zo’n baan leuk vinden. Houden ze van puzzelen bijv?
 • Groepeer je contacten naar functie en stuur zelf relevante functies door via Inmail (eigen netwerk)
 • Maak jezelf lid van beroepsgroepen / “Linkedin groepen” en post daarin je vacatures.

3. Gratis LinkedIn vacature plaatsen opties 3 om via Linkedin groepen mensen te werven

Normaal gesproken kun je alleen mensen benaderen waarmee je gekoppeld bent. Het wordt een stuk eenvoudiger om onbekende mensen te benaderen die in een groep zitten waarin jij ook zit. Je kunt hen dan uitnodigen en aanvinken vanuit welke groep je iemand ‘al kent’. Dus mijn Linkedin tip: wordt lid van veel relevante groepen om je gratis netwerkmogelijkheden uit te breiden. Plaats ook artikelen en links naar je vacatures binnen die groepen.

4. Gratis LinkedIn vacature plaatsen opties 4 via werknemers profielen.

•    Je eigen personeel op Linkedin krijgen en daarna vragen om doorplaatsingen van vacatures
•    Je medewerkers binnen je eigen contacten groeperen; vraag via Inmail hen de vacature door te plaatsen als update binnen hun persoonlijke profiel. Tekstje en Link meesturen.
•    Eigen personeel vragen om in eigen groepen ook de vacature te posten.

 

5. Gratis LinkedIn vacature plaatsen opties 5: via Google zoeken profielen binnen Linkedin opsporen

Je kunt natuurlijk zoeken binnen Google om Linkedin profielen te gaan vinden van mensen buiten je netwerk. Dit vereist handig gebruik van Google zoekstrings. Je kunt Google namelijk laten zoeken binnen een bepaald domein. Werkwijze Linkedin doorzoeken:

 • Open Google zoeken.
 • type in Google: site:nl.linkedin.com (nu kiezen we ‘nl’, maar ‘be’ en ‘de’ kan ook)
 • vervolgens geef je aan wat je zoekt. Bijv. ” accountmanager ict” AND OR ” ict sales” AND ” utrecht area”
Voorbeeld  van zoekquerie:
site:nl.linkedin.com ” accountmanager ict” AND OR ” ict sales” AND ” utrecht area”
Extra zoektermen:
 • Op unieke woorden. Denk bijvoorbeeld aan: (open voor)  “carrièreperspectieven” en “nieuwe uitdagingen”. In linkedin kun je namelijk aangeven of je beschikbaar bent voor vacature benadering. (Let op: dat kan bij kandidaten in het Nederlands of in het Engels zijn).
 • Op groepnaam. Als je mensen uit een groep wenst te werven waar jij niet in kunt omdat je geen opleiding of werkervaring hebt in een bepaalde richting dan zet je de group naam er bij.

Je kunt je gevonden profielen nu om connectie vragen; het gemakkelijkst is via een gemeenschappelijk groep waar je beide lid van bent.

Betaalde opties bij LinkedIn vacatures plaatsen voor bedrijven

6. LinkedIn vacature plaatsen kosten, opties 6: upgrade je account

Linkedin biedt verschillende vormen van ‘upgraden’ aan. De kosten worden per maand gerekend en je krijgt toegang tot profielen; zonder dat je al een relatie met die persoon hoeft te hebben. Je kunt mensen dan direct benaderen via ‘Inmail’. Let op: er zijn meerdere vormen die je gemakkelijk over het hoofd ziet. Linkedin zelf raadt Linkedin Recruiter aan, commercieel handig, maar voor jou bijna 10 keer zo duur! Kleine abonnementen zijn dus juist heel geschikt:

Business account (algemene functies)
http://www.linkedin.com/mnyfe/subscriptionv2?displayProducts=&trk=home_level

Talentfinder voor wervingsmanagers
http://www.linkedin.com/mnyfe/subscriptionv2?displayProducts=&family=talent&c=&tmid=&openlinkOn=&trk=home_level

 

 

Voor verkoop/sales mensen
http://www.linkedin.com/mnyfe/subscriptionv2?displayProducts=&family=sales&c=&tmid=&openlinkOn=&trk=home_level

Er is ook nog een optie voor werkzoekenden. Bij al deze abonnementen kun je meer gaan betalen voor meer opties: basis, plus en pro (of zoiets).

7. LinkedIn vacature plaatsen kosten, optie 7: Train je mensen voor betere bedrijfsprofielen en zorg voor een fotograaf voor mooie profielfoto’s

Dit is geen open deur, maar een serieuze mogelijkheid om je bedrijf te laten scoren op professionaliteit. Veel kandidaten die je dan toch aangetrokken hebt, gaan op onderzoek uit. En zij zullen enthousiast raken (en niet afhaken) als je bedrijf  ‘gewoon goed overkomt’.

8. LinkedIn vacature plaatsen kosten, opties 8: vacature plaatsen via Linkedin, zodat deze in Jobs verschijnt (140 euro 30 dagen, eigen regio).

Daarbij aangetekend dat adverteren binnen Linkedin mogelijk niet zoveel oplevert als de mensen die je zoekt ‘best wel schaars’ zijn…

push advertentie op persoon

Eigen vacature promoten onder de beroepsgroep voor één maand.

9. Betaalde LinkedIn vacature optie 9: Bedrijfspagina aanvullen/op maat maken voor bezoeker (als je al een brand hebt/bent)

 • Extra functies op je bedrijfsprofiel zoals Slideshow voor vacatures of video over je bedrijfscultuur (branding)
 • Meerdere versies kunnen aanbieden: silver, gold, platina, meen ik (waarbij de kosten in de duizenden lopen)
 • Adaptief Bedrijfsprofiel (7 soorten doelgroepen) elke webbezoeker krijgt andere beschikbare banen te zien op basis van het eigen CV.
 • Uitgelichte aanbevelingen van eigen werknemers over het bedrijf.

Ps. Bekijk eerst je gewone bedrijfspagina: gaan sollicitanten doorklikken naar je site bij het zien daarvan? Dat is het belangrijkste!

 

 

10. LinkedIn vacature betaald 10: Bedrijfsprofiel en/of profielen van eigen werknemers aanvullen met ‘Work with us’ ads

Zie de plaatjes voor verschillende vormen van adverteren onder deze opsomming

 • Benutten van je bedrijfsprofiel. Mensen stimuleren om meer te ontdekken over je bedrijf. De bezoeker van de bedrijfspagina ziet een aantal namen van mensen die hij/zij daar kent. Bovendien kan het bedrijf gevolgd gaan worden door degene die de plugin ziet (Follow company).

widget linkedin

 • ‘standaard ads in Linkedin’ vaste advertentie met een afbeelding, getoond aan specifieke doelgroepen binnen LinkedIn op functietitel, jaren werkervaring en locatie .(klikpercentage: 20-40%) (je hebt enige naamsbekenheid wel nodig als bedrijf, lijkt mij, om die respons te halen…red…):
linked adverteren standaard

Inspelen op naamsbekendheid via ad die als banner werkt

•    Op persoon gegenereerde advertenties binnen Linkedin (“Work with us ads” (middenrechts te zien) die mensen zien als ze een profiel van één van jouw medewerkers bekijken (waar al band mee is). Getoonde functies zijn op basis van de functienaam van de bezoeker. (2% tot 4% doorkliks):

Linkedin ad naast profiel eigen werknemer

•    Advertentie die profielfoto toont van de webbezoeker en plaatst naast een nieuw te nemen functie bij jouw bedrijf. (Keuzen: apply or share naar Twitter, Linkedin (update of groep) of Facebook) (3% tot 5% doorkliks):

picture yourself linkedin ad

Betaald 11: Adverteren op websites waar LinkedIn een samenwerkingsverband mee heeft

 • Advertenties buiten Linkedin (samen met Google) waardoor de doelgroep gerelateerde advertenties krijgen met behulp van Linkedin op andere websites. Herkenbaar als Linkedin ads.
 • Ads campagnes kunnen doorlopend of tijdelijk zijn en in te richten naar 4 tot 8 doelgroeptypes. Voor campagnes belooft Linkedin responses van 8% procent, meer dus dan een normaal gemiddelde van 1 a 2 procent.

Betaald 12: Linkedin Recruiter. = Linkedin voor bedrijven die vaak mensen werven

Je hebt dan een grote kaartenbak om uit te putten. Je kunt inmails sturen met een strekking zoals: “Je hebt een interessant profiel, wij zouden graag in gesprek met je raken over je carrieremogelijkheden bij ons als je later een overstap overweegt.” Dit pakket moet je dus eerst afsluiten na een video-adviesgesprek met een vertegenwoordiger van LinkedIn. Het kost E 6600 per jaar, al verschilt dat per bedrijf wellicht, maar dat onderhandel je uit met Linkedin. Binnen Linkedin recruiter kun je zien wie je benaderd hebt. Je acties worden bijgehouden. Dus je komt ver, maar je betaald véél voor het gemak…

Betaald 13: Jobslots binnen Linkedin Recruiter

Als je toch Linkedin Recruiter hebt afgesloten, kun je Jobslots huren. Zo’n 1000 Euro per jaar. Je kunt in dit kanaal steeds een advertentie zetten en zelf kijken hoe lang die er moet staan (bijv. 14 dagen). Normaal kost het 140 Euro per keer om een ‘job te posten’.

 

 

Hoe kun je matchen/ of wat weet Linkedin van mensen?

Search en data brengt Linkedin bij elkaar. Web 3.0: het gaat om echte identiteiten en relaties, waarbij eigen werknemers doorslaggevend zijn over de indruk die anderen krijgen van je bedrijf. Hun data bevat de volgende zoekcriteria:

–    (zoekcriteria)
–    Plaats
–    Sector
–    Functienaam/namen
–    Jaren aan werkervaring
–    Grootte van bedrijf
–    Huidige bedrijfsnaam
–    Gevolgde opleiding (en school).
–    Eigen keywoorden van een profiel

Je kunt op basis van deze criteria zelf mensen uit de Linkedin database halen. En je bent dan minder afhankelijk van hoeveel mensen op je bedrijfsnaam zullen afkomen (en de profielen van je werknemers of het bedrijf zien).

Mijn advies voor grote bedrijven

Laat je adviseren door LinkedIn en ga experimenteren met de mogelijke advertentievormen. Je mag ervan uitgaan dat je bedrijf een uitstraling heeft vanwege de naamsbekendheid. Dit geeft al minder drempel om advertenties verder te gaan onderzoeken. Stel lengte van campagnes wel goed in! Om niet te duur uit te zijn in de testfase.

Mijn advies voor onbekende bedrijven:

Begin eerst gewoon met een simpel persoonlijk business account, je komt verder dan je denkt! De optie van Linkedin recruiter kan daarna altijd  nog. Een ‘open database’ voor onbeperkt aantal Inmails lijkt mij het meest interessant voor onbekende bedrijven met een lage naamsbekendheid die jaarlijks vele moeilijk vervulbare vacatures moeten opvullen. Vacatures die ze ook zelf zouden willen pushen, zodat mensen bewust naar hen toe komen voor solliciteren. De overige advertentievormen lijken mij minder interessant als je bedrijf geen bekende naam neemt. Geeft hogere drempel om zomaar te klikken erop.

Waarschuwing naar alle bedrijven: ‘banner blindheid’ is een gevaar

Sowieso lijden webbezoekers vaak aan ‘banner blindheid’, webgebruikers lezen alleen de informatie die ze zoeken, maar sluiten zich af voor alles dat op reclame lijkt.

 

 

 • De ‘standaard advertentie’ valt daarom meteen al af, is alleen visueel en heeft geen inhoudelijke en persoonlijke connectie.
 • De positie van de `Work with us`is relevanter, maar qua positie niet al te best… Helemaal rechts; de ‘ideale’ positie om ‘Banner Blindness’ te creëren voor je content op die plek. Mensen lezen links de informatie die ze zoeken. En bij Linkedin is dat ook zo. Profiel staat LINKS.
 • De ad met de eigen foto erin valt, inderdaad, erg op. Attendeert goed, al is het ook beetje ‘over de top’ als je een onbekend bedrijf bent. Het veronderstelt dat je zo gaaf bent, dat iemand meteen enthousiast wordt als zijn/haar foto in verband komt met jouw bedrijfsnaam. Is dan iets over de top wellicht, omdat we in Nederland er niet zo van houden om te pochen met jezelf.

Andere LinkedIn berichten op deze blog:

Thank you for reading. Door Gerben G van Dijk.