Gutenberg-plugin-van-WordPress-installeren-of-niet-veilig

Nieuwe Gutenberg editor WordPress uitschakelen of niet? (disable new wordpress editor or not?). Veel eigenaren van wat oudere websites zijn gewend aan de invoermethode via de klassieke editor. Het is een prima idee om Gutenberg niet te gebruiken.

Inmiddels heeft WordPress de tekstverwerker Gutenberg als nieuwe standaard editor. Wat als je terug wilt naar de vorige versies met WordPress met de klassieke editor erin? Als je de oude editor van WordPress gewend bent, dan kun je deze terugzetten.

De klassieke editor (classic editor) is als plugin beschikbaar. Je kunt daarnaast kiezen voor een pagebuilder als manier om content te ordenen en mooi weer te geven.

Intussen worden de mogelijkheden van Gutenberg steeds meer uitgebreid met aanvullende blocks.

Gutenberg plugin of classic editor plugin gebruiken?

Advies “Welke editor gebruiken WordPress”
Heb je geen testomgeving? Installeer de Classic editor plugin; de Klassieke editor van WordPress blijft nog ondersteund worden door WordPress tot 31 december 2021. Je huidige site kan tot die tijd dus gewoon blijven bestaan, zelfs als je Gutenberg plugin niet als de standaard instelt, dat wil zeggen: dat je de classic editor plugin installeert en je binnen de instellingen van WordPress aangeeft dat je kiest voor de default editor en niet voor de nieuwe editor: Gutenberg.

> Alle beschikbare Gutenberg plugins op rij.

Bestaande WordPress website en Gutenberg editor

Heb je al een bestaande WordPress website? Dan kun je beter kiezen voor installatie van de Classic editor plugin, Gebruik je een pagebuilder plugin, dan kun je hier verder mee. Zoek je er één? Kies dan bijv. WP bakery (55 dollar p.j.). Zie ook mijn artikel over best WordPress pagebuilder plugins (7).

Verschillen tussen Gutenberg en WordPress page builders

Gutenberg, de nieuwe standaard editor van WordPress 5.x, is vooral een handige schrijftool en manier om verschillende mediatypen te ordenen op je pagina of bericht. Langer bestaande WordPress plugins met een pagebuilder functie, bieden daarbij veel meer ontwerpmogelijkheden om de look-and-feel van de website te bepalen. Denk daarbij aan verschillend gebruik van lettertypen, maten, witruimte en van specifieke kleuren. Mogelijkerwijs groeit Gutenberg meer toe naar een volwaardige pagebuilder. Maar tot die tijd bieden de best page builders voor WordPress, zoals genoemd op deze pagina, je de meeste garantie op maatwerk voor je site. Gelukkig hoef je niet te kiezen, maar kun altijd ook Gutenberg gebruiken:

Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio UtrechtWil je Google SEO uitbesteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.

Zowel Gutenberg als Klassieke editor (en/of pagebuilder) in combinatie gebruiken

Kiezen voor installatie van de Klassieke editor is de veiligste manier om je WordPress thema en pagebuilder intact te houden na uitrol van WordPress 5.0. Check anders de compatibiliteit van elke bekende WordPress page builder. Als die er is, kun je daarna altijd nog overstappen naar werken met Gutenberg… Hoe je beide editors, oud en nieuw, samen kunt gebruiken. Het is mogelijk om, na installatie van de Classic Editor, te werken met WordPress 5.x en per pagina of bericht te kunnen kiezen welke editor je gebruikt. Je kunt dit doen door deze instelling toe te passen binnen de algemene instellingen van WordPress voor ‘Schrijven’, zodat je elke keer de keuze hebt: klassieke editor of Gutenberg editor gebruiken:

WordPress pagebuilder combineren met Gutenberg en klassieke editor - how combine Gutenberg

De Gutenberg en Klassieke editor (Classic editor) kun je naast elkaar gebruiken, als combinatie door dit specifiek in te stellen in het WordPress CMS.

Nieuwe WordPress website en de Gutenberg editor

Voor nieuw te bouwen websites geldt trouwens dat er al WordPress theme’s te vinden zijn die compatible zijn met Gutenberg. Ook zijn er tutorials over hoe Gutenberg precies te gebruiken is.

Wat is de Gutenberg plugin in WordPress?

De Gutenberg plugin of Gutenberg editor is een nieuwe ontwikkeling in WordPress waarbij de gewone editor (visueel, tekst) vervangen wordt door een editor-omgeving. Deze nieuwe omgeving stelt de gebruiker in staat om zelf pagina op te bouwen. Elke pagina bestaat uit bouwstenen, ‘blocks’, genaamd. Het voordeel is dat het veel vrijheid biedt en dat gebruikers nog meer invloed krijgen op de vormgeving van pagina’s. Zonder daarbij nog kennis nodig te hebben van HTML, CSS, shortcodes of WordPress plugins. Na de zomer van 2019 komt er mogelijk een Gutenberg navigatieblok bij, wat impact kan hebben op de ontwikkeling van WP-thema’s.

Hoe werkt de Gutenberg editor van WordPress?

De website Vlot-en-goed.nl heeft een Youtube filmpje gemaakt over hoe Gutenberg werkt en eruit ziet:

arbo werkplek inrichten thuis bol com kopen

Gratis Gutenberg handleiding WordPress

Op internet zijn diverse gratis handleidingen te vinden over de WordPress Gutenberg editor, dan wel WordPress 5.x, zie deze lijst:

 • https://gutenberghub.com – Gutenberg Hub beheert de beste Gutenberg handleidingen, Gutenberg plug-ins, add-ons en informatie over de Gutenberg WordPress editor.
 • WP-lounge Gutenberg handleiding – zie Nederlandstalige Gutenberg handleiding / uitleg, zie *
 • Vlot-en-goed, Gutenberg editor instellen handleiding Nederlands
 • CSS-tricks – Handleidingen Gutenberg voor developers (Engelstalig)
 • Gutenberg gids voor developers (betaalde informatie, koop dit Amazon e-book, mei 2019)

Ad * De WordPress blog Wp-lounch deelt een Gutenberg handleiding over hoe de editor te gebruiken is.

Gutenberg plugin van WordPress: nieuwe editor en page-builder

In feite lijkt het erop dat de WordPress Gutenberg editor op termijn alle page-builder systemen gaat vervangen die tot nu toe ‘om WordPress zijn heengebouwd’. Gutenberg wordt sowieso een vast onderdeel van WordPress in 2018, nadat wp 5.0 (‘WordPress core’) is verschenen. Gutenberg is dus zowel een editor als een pagebuilder. De bestaande pagebuilders zoals Avia, Beaver, Divi , Elementor, Siteorigin en WPBakery zijn bezig om Gutenberg te integreren, wat zoveel betekent dat je met hun page builders verder kunt en dat  je de nieuwe blocks / features van Gutenberg ook kunt gebruiken.

Waar vind ik straks de verdwenen editor van WordPress weer terug?

Deze classic editor / klassieke editor van WordPress kan altijd weer aangeroepen worden via installatie van de plugin ‘Classic editor . Na installatie hiervan, komen er ook geen oproepen meer van Guttenberg om hun plugin te installeren. In de versies van WordPress tot 5.0 kun je kiezen voor ‘installatie klassieke editor’. Zie afbeelding. De oude editor wordt door WordPress nog enkele jaren ondersteund.

Gutenberg-installeren-of-kLassieke-editor-installeren

Gutenberg eerst testen

Een terugkerend advies op allerlei WordPress blogs is om je website altijd te backuppen, voordat je met Gutenberg gaat testen. Hier is natuurlijk een plugin voor zodat je Gutenberg veilig kunt testen: WordPress Beta Tester.

‘Blocks’ als bouwstenen in de Gutenberg editor

Gutenberg-editor-and-blocks-gerbengvandijk-nl-WordPress-blog

Video over gebruik van Gutenberg editor

Bekijk de video over hoe je webpagina’s vormgeeft met de Gutenberg editor, als je deze hebt geïnstalleerd:

https://youtu.be/uzxfBbkmDmM

Gutenberg editor gebruiken of niet?

Het antwoord is vooralsnog dus NEE. Gutenberg is nog in ontwikkeling en kan onvoorziene fouten bevatten. Het is beter om de developers van jouw thema eerst te vragen of zij al hebben getest of hun thema (en eventuele pagebuilder) samengaat met Gutenberg. Zonder dit antwoord te hebben, is installatie van Gutenberg niet verstandig. Wacht gewoon totdat developers van je thema en developers van je plugins jou gaan melden dat hun software prima samengaat met Gutenberg van WordPress.

Gaat Gutenberg zonder problemen samen met andere WordPress plugins?

Het is daarbij mogelijk dat Gutenberg, na installatie van WordPress 5.0, storing oplevert met je bestaande plugins. Je kunt dit moment vóór zijn door, voor de meest bekende WordPress plugins, de plugin compatibiliteitslijst van de Gutenberg developers te raadplegen. Deze lijst maakt het uiteindelijk mogelijk om populaire plugins voor je website te kiezen die ook samengaan met Gutenberg.

Gutenberg WordPress theme’s

Op zoek naar Gutenberg WordPress theme’s? Volg de link naar mijn andere bericht met gekozen thema bronnen.

Toekomst WordPress Gutenberg

De software is nog in ontwikkeling. In de definitieve versie (na 2018) kan de Gutenberg editor niet alleen pagina’s vormgeven, maar je gehele website. De grote uitrol van Gutenberg volgt met de versie WordPress 5.0 dat in 2018 het licht zal zien. De klassieke editor van WordPress blijft beschikbaar, maar moet dan wel als aparte plugin geïnstalleerd worden.

Links rondom de Gutenberg editor:

Je kunt zelf op onderzoek uitgaan om de stand van zaken rondom Gutenberg in te schatten.

Visual Composer Website Builder

Zie ook over WordPress:

Succes met WordPress,

Gerben G van Dijk

Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio UtrechtWil je Google SEO uitbesteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.

5 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. Google schreef:

  Google

  Just beneath, are numerous entirely not associated internet sites to ours, however, they may be certainly really worth going over.

 2. Google schreef:

  Google

  Just beneath, are various completely not related web pages to ours, however, they are surely really worth going over.

 3. Google schreef:

  Google

  Sites of interest we have a link to.

 4. MKsOrb schreef:

  MKsOrb

  […]The data talked about within the report are several of the top accessible […]

 5. mksorb.com schreef:

  mksorb.com

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they may be basically really worth a go by, so possess a look[…]

Reacties zijn gesloten.