Gutenberg-plugin-van-WordPress-installeren-of-niet-veilig

Het Gutenberg Project nadert livegang met de komst van WordPress 5.0. Toch zal bij introductie van de Gutenberg plugin van WordPress blijken dat deze nog onvoorziene fouten bevat. Ook verandert de plugin de wijze van invoeren van content doordat Gutenberg de klassieke editor vervangt. En dat brengt dus een leercurve met zich mee voor WordPress website beheerders. Voorlopig advies:  het is nog NIET verstandig om Gutenberg te installeren. En dit is zeker zo als je een page builder gebruikt waar je nu over tevreden bent. Behoud deze door de classic editor plugin te installeren en te activeren. Lees het bericht.

Gutenberg plugin installeren of niet? Advies: Nee, wacht nog even.

Neem geen risico met je site, zorg ervoor dat je de Classic editor plugin, installeert en activeert voordat de WordPress 5.0 update plaatsvindt. Wacht totdat je meer garanties krijgt van:

  • je developer(s) van je eigen thema / de bouwer,
  • de ontwikkelaars van de sitebuilder / page builder in je website.
  • nieuws over de compatibiliteit van elke plugin met Gutenberg

Het is niet helemaal veilig om de WordPress Gutenberg editor meteen te gaan gebruiken. Kiezen voor installatie van de Klassieke editor / (Classic WordPress editor) is nu de veiligste manier om je WordPress thema en pagebuilder intact te houden na uitrol van WordPress 5.0. Je kunt altijd nog overstappen en deelnemen aan het Project Gutenberg door de plugin te gebruiken…

Wat is de Gutenberg plugin in WordPress?

De Gutenberg plugin of Gutenberg editor is een nieuwe ontwikkeling in WordPress waarbij de gewone editor (visueel, tekst) vervangen wordt door een editor-omgeving. Deze nieuwe omgeving stelt de gebruiker in staat om zelf pagina op te bouwen. Elke pagina bestaat uit bouwstenen, ‘blocks’, genaamd. Het voordeel is dat het veel vrijheid biedt en dat gebruikers nog meer invloed krijgen op de vormgeving van pagina’s. Zonder daarbij nog kennis nodig te hebben van HTML, CSS, shortcodes of WordPress plugins. De WordPress blog Wp-lounch deelt een Gutenberg handleiding over hoe de editor te gebruiken is. De software is nog in ontwikkeling. In de definitieve versie (na 2018) kan de Gutenberg editor niet alleen pagina’s vormgeven, maar je gehele website. De grote uitrol van Gutenberg volgt met de versie WordPress 5.0 dat in 2018 het licht zal zien. De klassieke editor van WordPress blijft beschikbaar, maar moet dan wel als aparte plugin geïnstalleerd worden.

Gutenberg plugin van WordPress: nieuwe editor en page-builder

In feite lijkt het erop dat de WordPress Gutenberg editor op termijn alle page-builder systemen gaat vervangen die tot nu toe ‘om WordPress zijn heengebouwd’. Gutenberg wordt sowieso een vast onderdeel van WordPress in 2018, nadat wp 5.0 (‘WordPress core’) is verschenen. Gutenberg is dus zowel een editor als een pagebuilder. De bestaande pagebuilders zoals Avia, Beaver, Divi , Elementor, Siteorigin en WPBakery zijn bezig om Gutenberg te integreren, wat zoveel betekent dat je met hun page builders verder kunt en dat  je de nieuwe blocks / features van Gutenberg ook kunt gebruiken.

Waar vind ik straks de verdwenen editor van WordPress weer terug?

Deze classic editor / klassieke editor van WordPress kan altijd weer aangeroepen worden via installatie van de plugin ‘Classic editor . Na installatie hiervan, komen er ook geen oproepen meer van Guttenberg om hun plugin te installeren. In de versies van WordPress tot 5.0 kun je kiezen voor ‘installatie klassieke editor’. Zie afbeelding.

Gutenberg-installeren-of-kLassieke-editor-installeren

 

Lijst WordPress thema’s compatibel met Gutenberg

Voor nieuw te bouwen websites geldt trouwens dat er al WordPress theme’s te vinden zijn die compatible zijn met Gutenberg.

‘Blocks’ als bouwstenen in de Gutenberg editor

Gutenberg-editor-and-blocks-gerbengvandijk-nl-WordPress-blog

Video over gebruik van Gutenberg editor

Bekijk de video over hoe je webpagina’s vormgeeft met de Gutenberg editor, als je deze hebt geïnstalleerd:

Gutenberg installeren in WordPress of niet?

Het antwoord is vooralsnog dus NEE. Gutenberg is nog in ontwikkeling en kan onvoorziene fouten bevatten. Het is beter om de developers van jouw thema eerst te vragen of zij al hebben getest of hun thema (en eventuele pagebuilder) samengaat met Gutenberg. Zonder dit antwoord te hebben, is installatie van Gutenberg niet verstandig. Wacht gewoon totdat developers van je thema en developers van je plugins jou gaan melden dat hun software prima samengaat met Gutenberg van WordPress.

Gaat Gutenberg zonder problemen samen met andere WordPress plugins?

Het is daarbij mogelijk dat Gutenberg, na installatie van WordPress 5.0, storing oplevert met je bestaande plugins. Je kunt dit moment vóór zijn door, voor de meest bekende WordPress plugins, de plugin compatibiliteitslijst van de Gutenberg developers te raadplegen. Deze lijst maakt het uiteindelijk mogelijk om populaire plugins voor je website te kiezen die ook samengaan met Gutenberg.

Links rondom de Gutenberg editor:

Je kunt zelf op onderzoek uitgaan om de stand van zaken rondom Gutenberg in te schatten.

Handige WordPress referenties:

De volgende WordPress naslagwerken raad ik je aan:

Succes met WordPress!

Gerben G. van Dijk.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *