Gutenberg-plugin-van-WordPress-installeren-of-niet-veilig

Op 27 november 2018 is de WordPress 5.0 release. De Gutenberg plugin, de nieuwe editor, wordt hiermee onderdeel van WordPress. Echter, de Gutenberg editor is nog in ontwikkeling en kan onvoorziene fouten bevatten. Daarbij komt dat gebruik van de nieuwe WordPress editor om een leercurve vraagt. Het is daarom nog NIET verstandig of handig om Gutenberg te installeren. Tenzij je dit op een testomgeving doet.

Bestaande WordPress website en Gutenberg editor

Heb je al een bestaande WordPress website? Dan kun je beter kiezen voor installatie van de Classic editor plugin, totdat je hoort van je eigen thema bouwer, én van sitebuilderbouwer en plugin ontwikkelaars dat het helemaal veilig is om de WordPress Gutenberg editor voortaan te gebruiken. Wacht gewoon totdat de kinderziekten en bugs verholpen zijn.

Kiezen voor installatie van de Klassieke editor is de veiligste manier om je WordPress thema en pagebuilder intact te houden na uitrol van WordPress 5.0. Daarna kun je altijd nog overstappen naar Gutenberg…

Voor nieuw te bouwen websites geldt trouwens dat er al WordPress theme’s te vinden zijn die compatible zijn met Gutenberg. Ook zijn er tutorials over hoe Gutenberg precies te gebruiken is.

Wat is de Gutenberg plugin in WordPress?

De Gutenberg plugin of Gutenberg editor is een nieuwe ontwikkeling in WordPress waarbij de gewone editor (visueel, tekst) vervangen wordt door een editor-omgeving. Deze nieuwe omgeving stelt de gebruiker in staat om zelf pagina op te bouwen. Elke pagina bestaat uit bouwstenen, ‘blocks’, genaamd. Het voordeel is dat het veel vrijheid biedt en dat gebruikers nog meer invloed krijgen op de vormgeving van pagina’s. Zonder daarbij nog kennis nodig te hebben van HTML, CSS, shortcodes of WordPress plugins. De WordPress blog Wp-lounch deelt een Gutenberg handleiding over hoe de editor te gebruiken is. De software is nog in ontwikkeling. In de definitieve versie (na 2018) kan de Gutenberg editor niet alleen pagina’s vormgeven, maar je gehele website. De grote uitrol van Gutenberg volgt met de versie WordPress 5.0 dat in 2018 het licht zal zien. De klassieke editor van WordPress blijft beschikbaar, maar moet dan wel als aparte plugin geïnstalleerd worden.

Gutenberg plugin van WordPress: nieuwe editor en page-builder

In feite lijkt het erop dat de WordPress Gutenberg editor op termijn alle page-builder systemen gaat vervangen die tot nu toe ‘om WordPress zijn heengebouwd’. Gutenberg wordt sowieso een vast onderdeel van WordPress in 2018, nadat wp 5.0 (‘WordPress core’) is verschenen. Gutenberg is dus zowel een editor als een pagebuilder. De bestaande pagebuilders zoals Avia, Beaver, Divi , Elementor, Siteorigin en WPBakery zijn bezig om Gutenberg te integreren, wat zoveel betekent dat je met hun page builders verder kunt en dat  je de nieuwe blocks / features van Gutenberg ook kunt gebruiken.

Waar vind ik straks de verdwenen editor van WordPress weer terug?

Deze classic editor / klassieke editor van WordPress kan altijd weer aangeroepen worden via installatie van de plugin ‘Classic editor . Na installatie hiervan, komen er ook geen oproepen meer van Guttenberg om hun plugin te installeren. In de versies van WordPress tot 5.0 kun je kiezen voor ‘installatie klassieke editor’. Zie afbeelding.

Gutenberg-installeren-of-kLassieke-editor-installeren

Gutenberg eerst testen

Een terugkerend advies op allerlei WordPress blogs is om je website altijd te backuppen, voordat je met Gutenberg gaat testen. Hier is natuurlijk een plugin voor zodat je Gutenberg veilig kunt testen: WordPress Beta Tester.

‘Blocks’ als bouwstenen in de Gutenberg editor

Gutenberg-editor-and-blocks-gerbengvandijk-nl-WordPress-blog

Video over gebruik van Gutenberg editor

Bekijk de video over hoe je webpagina’s vormgeeft met de Gutenberg editor, als je deze hebt geïnstalleerd:

https://youtu.be/uzxfBbkmDmM

Gutenberg editor gebruiken of niet?

Het antwoord is vooralsnog dus NEE. Gutenberg is nog in ontwikkeling en kan onvoorziene fouten bevatten. Het is beter om de developers van jouw thema eerst te vragen of zij al hebben getest of hun thema (en eventuele pagebuilder) samengaat met Gutenberg. Zonder dit antwoord te hebben, is installatie van Gutenberg niet verstandig. Wacht gewoon totdat developers van je thema en developers van je plugins jou gaan melden dat hun software prima samengaat met Gutenberg van WordPress.

Gaat Gutenberg zonder problemen samen met andere WordPress plugins?

Het is daarbij mogelijk dat Gutenberg, na installatie van WordPress 5.0, storing oplevert met je bestaande plugins. Je kunt dit moment vóór zijn door, voor de meest bekende WordPress plugins, de plugin compatibiliteitslijst van de Gutenberg developers te raadplegen. Deze lijst maakt het uiteindelijk mogelijk om populaire plugins voor je website te kiezen die ook samengaan met Gutenberg.

Links rondom de Gutenberg editor:

Je kunt zelf op onderzoek uitgaan om de stand van zaken rondom Gutenberg in te schatten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *