Hoe je analytics kunt koppelen, dan wel WordPress analytics kunt toevoegen aan je website, lees je in deze blog. Daarbij tips voor een goede basis voor je meetplan om te bespreken met je webbouwer. Google analytics is voor meten van je websitebezoek en vertelt je welke pagina’s belangrijk zijn (om verder te optimaliseren voor Google).
Zorg ervoor dat je WordPress website de juiste Google Analytics installatie heeft. Mocht je twijfelen of op je gehele website overal de juiste Google analytics code staat, gebruik dan de tool Screaming Frog (betaald boven de 500 webpagina’s). Lees hoe je aan de slag kan met Google Analytics.

Google Analytics aan WordPress website toevoegen

Zoals je weet, moet je de Google Analytics code toevoegen aan alle pagina’s van je website. Steeds in de <Head></Head> sectie van elke pagina. Dit kan handmatig, maar kan veel sneller met een Google analytics plugin WordPress. De volgende twee WP-plugins koppelen je website met Google Analytics, dat is het startpunt…

Google-analytics-wordPress-Gerard-Kiewiet-fotografie

Google analytics plugin WordPress

Deze plugin heet: Google Tag Manager for WordPress. Een alternatief is: Tracking Code Manager. Een code of snippet kun je plaatsen waar je maar wilt, bijvoorbeeld voor Facebook analyse of Hotjar Heatmap.

Dit is de juiste universal analytics-trackingcode (voorbeeld)

Google analytics universal code WordPress Je vindt de universal Google Analytics tracking-code in Google Analytics. Ga naar Property / Property-instellingen / Trackinginfo / tracking code. Knip en plak de code naar je kladblok.

Tips voor Google Analytics meetplan

Fijn als WordPress koppelen aan Google Analytics is gelukt. Ik hoorde laatst van Gerard Rathenau (webanalist) twee belangrijke tips voor inrichten van Google Analytics WordPress:

 1. Bepaal vooraf welke dingen je wilt meten, dan kun je je Google Analytics WordPress daarna goed instellen.
 2. Stel twee dataverzamelingen in: de ‘ruwe data’ en de ‘data die is gefilterd’. Want je wilt eigen verkeer (IP-adres) uitsluiten en ook bezoeken van webcrawlers / bots buiten je analyse houden. Je hebt een backup van je data!
 3. Bespaar tijd met eenvoudige, gratis Google Analytics dashboards. Houd deze dashboards eenvoudig, laat ze bestaan uit twee tabellen (linker- en rechterkant, weergave 50/50%). Gebruik gewoon kant-en-klare management dashboards uit de Google Analytics Solutions Gallery waar mensen deze met elkaar delen.

Handleidingen Google Analytics

Graag verwijs ik naar Gerard Rathenau, zelfstandig webanalist en de man achter Ganalytics.nl. Diverse handleidingen Google Analytics zijn te vinden op zijn website. Leer nu werken met Google Analytics.

Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio UtrechtWil je Google SEO uitbesteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.

Google Analytics WordPress vragen aan je webbouwer

Zoals eerder gezegd in deze WordPress blog, kun je beter eerst vaststellen wat je eigenlijk wilt weten. Want Google Analytics WordPress inrichten kan vrij overrompelend zijn; er is zoveel mogelijk om in te stellen binnen Analytics. Als je dit weet, kun je de webbouwer al aan het werk zetten, als jij je verder verdiept in Google Analytics. Voor juist koppelen van WordPress aan Google analytics, en juiste instellingen, kan de webbouwer al het nodige doen:

 • Je wilt korte en goed leesbare url’s (bijvoorbeeld van zo’n 5 woorden per titel). Laat leesbare url’s instellen.
 • Je wilt heldere set van categorieën in WordPress die elkaar, qua indeling, uitsluiten en in zichzelf samenhang hebben qua onderwerpen in de pagina’s die eronder komen te vallen.
 • Je wilt een heldere url structuur (url met hoofdkeywoord/url met vervolgkeywoord/url specifieker nog)
 • Je wilt aparte bedankpagina’s voor belangrijke transacties en acties op je website, zoals ‘downloaden’ en ‘inschrijven nieuwsbrief’ of ‘afspraak maken’. Alleen met bedankpagina’s kun je je WordPress conversies meten.
 • Zorg dat zoekgedrag binnen het zoekveld van je website ook blijkt uit de url. Na typen zoekwoord, moet url dit tonen via bijv. ‘/s=Zoekwoord/’, zo’n url is te meten. Dan pas zie je terug in Google analytics wat is gezocht en tot welk paginabezoek dit heeft geleid.
 • Je laat je belangrijkste navigatieknoppen meten via ‘events’, oftewel, ‘gebeurtenissen’ in het Nederlands.
 • Je wilt een site die de scrolldiepte van pagina’s meet (vooral bij blogs zijn dit leuke statistiek om te hebben)
 • Werk je met Google Adwords, zorg dan dat er landingspagina’s komen voor je productgroepen. Via de advertentie komen mensen op die pagina die dezelfde zoekwoorden heeft als de advertentie. Door aldaar snel passende keuzen te bieden, bied je de klanten al veel relevantie, die bij de keuze daarna nog groter is.
 • Zorg voor formulieren die openen met mooie knoppen en bestaan uit meerdere ‘events’, zodat je de stappen in het formulier kunt volgen in analytics en ook kunt zien op welke onderdelen mensen zoal afhaken.

Verdiepingstip: lees eens de webrichtlijnen van Google voor Webmasters.

Tot zover de tips voor Google Analytics WordPress. Hopelijk is deze blog een mooi startpunt voor meer. Bedankt voor je aandacht. En als je deze blog elders wilt promoten, zou ik dat erg leuk vinden. Succes.

Gerben G van Dijk.

Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio UtrechtWil je Google SEO uitbesteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.