Kantoortuinen zijn killing voor concentratie. De vele gesprekken, afleidende beweging, geluiden in de gang, brommende computers. Het geeft concentratieproblemen die uitermate irritant zijn als je wilt doorwerken. In dit artikel alle tips om concentratieproblemen op kantoor te voorkomen.

Concentratieproblemen zijn inherent aan werken op een kantoor. Collega’s voeren privégesprekken, Whatsapp en email vragen om je aandacht en collega’s staan op willekeurige momenten aan je bureau met allerlei onzinnige verzoeken. Zie dan maar eens je taken af te krijgen. DAT GAAT JE WEL LUKKEN, hoor!

Concentratieproblemen op kantoor zijn normaal…

Verstoringen en afleidingen op kantoor zijn nu zo normaal dat je je kunt afvragen of thuiswerken de enige oplossing is om geconcentreerd te blijven werken. Thuiswerken om afleiding te voorkomen, is één manier, maar er zijn meer tips:

Tips bij concentratieproblemen op kantoor

De tips bij concentratieproblemen op kantoor zijn in te delen in drie gebieden: de werkplek, de taken en de werk en privé balans.1. Minder afleiding op je werkplek

 1. Kies een stillere plek; zorg dat je een eigen laptop hebt en dus overal kunt werken. Heb je geen eigen laptop? Voor minder dan 600 euro heb je een goede Asus laptop. Dat beetje geld moet je werkgever wel overhebben voor deze betaalbare kantoorlaptop.
 2. Zeg dat je even niet aanspreekbaar en bereikbaar bent. Je collega’s dit duidelijk zeggen, is één ding. Echt fysiek ergens anders zijn, is altijd het beste om te doen. Echter, soms kan dat niet, bijvoorbeeld omdat de baas je wil zien werken of omdat overleg op kantoor noodzakelijk is. Wat je in dat geval altijd kan doen:
 3. Sluit jezelf af door een hoofdtelefoon op te zetten. Het meest effectiefste om op kantoor te doen, is een koptelefoon op te zetten. Ik raad je een computer hoofdtelefoon zonder draad aan (bluetooth), zodat je zonder  een ruk aan je nek te krijgen naar de printer kunt lopen en er geen computer van tafel afdondert… Muziek in de hoofdtelefoon dempt de irritante gesprekken van collega’s. Luister naar Pinguin radio, dit is een online radiostation met allerlei leuke muzieksoorten. Maar een koptelefoon opdoen, zonder dat er geluid aanstaat, is ook slim, prima en praktisch!!! Verder is er nog Nederland.fm natuurlijk. De laatste tijd luister ik via Youtube naar muziek, zoek op ‘natural sounds’; of luister naar kabbelende muziek zoals dit nummer van 3 uur.
 4. Zet alle meldingen van Whatsapp en die van je emailprogramma op stil. ‘Blokkeer’ websites zoals Facebook, nu.nl en Gmail. Zeg tegen jezelf: dat doe ik thuis. Voorkom dat je hiervan meldingen krijgt.

2. Meer concentratie op je taken

 1. Zorg voor een leeg bureau: elk papiertje, fotootje of BIC-balpen kan een gedachte oproepen die je afleidt van het werk…
 2. Bedenk bij start van je werkdag welk ultiem doel je die dag gehaald wilt hebben om tevreden te zijn. Ik zeg heel duidelijk: één doel. Verzin er niet meer, want dan ga je mogelijk van starten met een doel met prio 2. Dus: stel een prio 1 doel voor elke werkdag.
 3. Reken af met uitstel en uitstelgedachten. De effectiefste methode is om je taak in te delen in drie fases: voorbereiden, doen en afronden (afwerken/overdragen). De grap is dat voorbereiden en afronden meestal geen concentratieproblemen opleveren en daarmee laagdrempelig zijn. Wanneer je opziet tegen taken, definieer dan de voorbereiding en start daar meteen mee. Doe je taaie taak zo lang mogelijk. Het afronden (mailen e.d.) kan dag later…
 4. Leg een kladblok op je bureau. Schrijf daar de taken op die je nu niet kunt doen en bang bent om te vergeten. Zeg tegen jezelf: in de pauze kijk ik er weer naar. Beloof jezelf dat je op het einde van de werkdag de dingen nog in je takenlijst, ik gebruik Toodledo Silver , gaat zetten of in je agenda, zodat je ze echt niet zult vergeten.
 5. Baken je taken zo af dat je in 1,5 uur er iets van kunt maken, zorg dan voor een pauze. Pauzeer niet achter je laptop, maar ga de ruimte uit en bevrijd je geest even.
 6. Accepteer dat andere mensen beschikken over je tijd, ook als je dat niet wilt. Ga uit van 4 á 5 uren effectief werken op een kantoor. Reageer als mensen tegen je praten, ga erop in, dat levert uiteindelijk altijd meer krediet op dan ‘goed presteren’. Goede werkrelaties zijn zeer belangrijk.
 7. Geloof het of niet, maar ZUURSTOF, is een goede remedie tegen concentratieproblemen. Zorg dat je af en toe loopt. Het liefst buiten natuurlijk, want daar is vooral zuurstof. Zo voorkom je ook droge ogen door de airco of benauwdheid. Is naar buiten gaan een drempel? Ga dan naar de wc en was je handen, stop je polsen onder de koude kraan. Drink WATER en spoel daarbij ook gelijk je gezicht. En kijk even uit het raam, omdat in- en uitzoomen op werk een gezonde cadans geeft.
 8. Schrijf mailtjes van maximaal 2 regels tekst. Sluit een bijlage bij als je meer wilt zeggen. Lees het boek Getting Things Done en leer de principes van effectiever mailen en werken.
3. Meer focus door werk en privé balans

 1. Zorg voor een goede nachtrust. Neem vandaag drie besluiten:
   • Het besluit om je mobiele telefoon buiten je slaapkamer te houden en een wekker aan te schaffen.
   • Het besluit om na 22.00 uur geen beeldscherm en smartphone scherm meer te bekijken.
   • Het besluit om na het avondeten geen cafeïne en geen alcohol meer te drinken (op werkdagen).
 1. Laat het werk echt even los, in het weekend zeker. Doe een sport of ga wandelen of fietsen in je weekend. Gun jezelf een werkvrije-gedachten-dag…
 2. Stop je leven niet vol activiteiten. Temper ambities als je op een belangrijk terrein concentratieproblemen krijgt.
 3. Vraag snel hulp bij emotionele problemen, want dan krijg je ze eerder onder controle: zorgen, rouw, boosheid en emotie vreten aan je concentratie.

Concentratieproblemen door mismatch van taken?

Als concentratieproblemen blijven optreden, kan dit ook liggen aan de taak. Mogelijk ligt het werk je niet, is het niet zinvol en/of vind je het niet leuk. Bespreek in dat geval met anderen wat de taak zinvol maakt. Of kijk of er mogelijkheden zijn om taken anders te verdelen. Mogelijk heb je kwaliteiten die in een andere context beter tot zijn recht komen. Een goed boek om een ander zicht op je competenties te krijgen, is deze: Benut je sterk kanten.

Concentratieproblemen door rouw of uitputting?

Wat ook kan, is dat je een periode doormaakt van afscheid/rouw/perspectiefverlies of  life-events, zoals huis kopen, quaterlife- of midlifecrises. Bij rouwverwerking e.d. is het normaal om minder concentratie te hebben. Na een periode van extreem hard werken, kunnen concentratieproblemen ook op de loer liggen. Pas dus op voor uitputting en burn-out. Boek vakantie of vrije dagen in als je meer dan 1 nacht niet goed slaapt of  als je ’s nachts, en bij wakker worden, al maalt over je werk.

Links voor verder lezen om concentratieproblemen op kantoor tegen te gaan
Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio UtrechtWil je Google SEO uitbesteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.

Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio UtrechtWil je Google SEO uitbesteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.