ChatGPT seo prompts webredactie blog gerben g van dijk

Chat GPT Nederlands. Leer SEO tekst prompts schrijven in het Nederlands. Alle handleidingen OpenAI.com om ChatGPT te gebruiken voor SEO-doeleinden.

De komst van Chat GPT Microsoft is een revolutie. Via een “100% menselijke content maken prompt” kun je nu al razendsnel een ai artikel schrijven via een Nederlandstalige SEO chat (zie 50+ voorbeelden verder). Inzetten op ChatGPT prompts Nederlands, als strategie voor contentcreatie met een hoge productiviteit, is een manier om de online zichtbaarheid van jouw expertise of jouw organisatie in een stroomversnelling te brengen. ChatGPT werkt perfect als een SEO tekst generator die zijn gelijke niet kent.

Je leest in dit artikel alles over Chat GPT om hoger in Google te komen. Je kunt beginnen met Chat GPT Nederlands door een account aan te maken bij openai.com en door simpelweg de Chrome Extentie “AIPRM for ChatGPT” te installeren via de Chrome Webwinkel. Zie links in dit artikel. Twijfel je over ChatGPT Plus? Je kunt premium nemen voor meer snelheid, maar dit hoeft niet. Die 20 Euro per maand kun je gewoon in je zak houden, tenzij je er elke dag uren inzit, dan wordt GPT Plus wel interessant.

Tot op de dag van vandaag kun je Chat GPT Nederlands gratis gebruiken. Prompts of commando’s kun je gewoon in het Nederlands invoeren. met duizelingwekkende resultaten voor iedereen die bezig is met contentcreatie, marketing, SEO copywriting en productiviteit. Ga snel aan de slag met dit hele lange artikel. En je bent klaar voor de nieuwe revolutie: Chat GPT Nederlands. In het land der blinden, is iemand met één oog al de koning! Alles AI SEO Chat tools die er zijn, staan hier listed for you!

 

ChatGPT interface version maart 2023

ChatGPT interface version maart 2023

ChatGPT: de nieuwe SEO Chat AI-tool voor SEO copywriting en content optimalisatie

In de wereld van SEO copywriting en content optimalisatie kan de nieuwe AI-tool, ook wel bekend als GPTchat of WebchatGPT, vele uren werk besparen. ChatGPT is gebaseerd op de GPT-3 technologie van Open AI en kan voorspellen welke teksten goed passen bij een bepaalde invoer van woordcombinaties. Op basis van de input die je de SEO chat tool geeft, werkt Chat GPT op vele manieren als een seo tekst generator. De verschillende prompts die goed werken, staan in dit artikel vermeld.

Met ChatGPT kun je niet alleen je teksten verbeteren, maar ook prompts genereren voor SEO-onderwerpen, zoekwoorden, teksten, titels en metabeschrijvingen. Om aan de slag te gaan met ChatGPT, moet je eerst een account aanmaken op de website open.ai.

Sinds de lancering op 1 december 2022 heeft ChatGPT voor een revolutie gezorgd onder content creators, WordPress bloggers, SEO experts en online marketeers. Maar nog niet iedereen is op de hoogte van de vele mogelijkheden die ChatGPT biedt. Win tijd met deze nieuwste ontwikkeling in het internettijdperk en ontdek wat ChatGPT voor jou persoonlijk kan betekenen. Dit artikel gaat in op ChatGPT, ChatGPT Plus en benodigde AI tools en 50+ SEO Prompts  voor contentmakers die hoger in Google willen komen.

 

boek over Chat GPT Nederlands bol com 50 keer sneller en slimmer

50 x slimmer en sneller met ChatGPT. Dit allereerste boek over Chat GPT Nederlandstalig, zoals te lezen op Emerce, is nu op de markt. De wachtlijst staat open op Bol.com.

 

Inhoud van deze pagina op Webredactie blog: Toon artikel index

Chat GPT Nederlands. Leer SEO tekst prompts schrijven in het Nederlands. Alle handleidingen voor Open AI com ChatGPT gebruiken

Vindbare teksten schrijven voor de Google zoekmachine kan dankzij Artificial Intelligence (AI) veel sneller plaatsvinden. ChatGPT creëert in seconden een volledige tekst met een groot aantal zoekwoorden dat een gehele topic beslaat. Het is al langer bekend dat uitgebreid en volledig ingaan op onderwerpen en vraagstellingen (people also ask (PAA)) hogere scores geven in Google Zoeken. Dus hoe kan een SEO specialist ChatGPT gebruiken? Concrete voorbeelden deel ik hier vanuit een presentatie vanaf LinkedIn.

How to ChatGPT? ChatGPT is nog in Beta. Maar ook als inwoner van Nederland of België, of Utrecht :-), kun je sinds kort een ChatGPT Plus abonnement afsluiten. Het trainen van het open ai algoritme vindt plaats doordat het mogelijk is om vervolgvragen in te typen. Anders dan zoeken in Google of Bing, is het mogelijk om een soort ‘beste antwoord’ te krijgen vanuit alle beschikbare kennis op internet. Maar let op: ChatGPT loopt in kennis achter; data tot aan december 2021. Je kunt wel live zoekresultaten betrekken in je GPT antwoorden.

Waarom is Chat GPT Nederlands zo belangrijk voor het vakgebied SEO?

Het belang van ChatGPT voor SEO kan niet genoeg benadrukt worden. Als content maker kun je via SEO Chat AI tools uitstekende content maken die potentieel hoog scoren in Google. Schrijvers in Nederland en België maken optimale SEO content, zonder te hoeven inleveren op een vloeiende schrijfstijl in het Nederlands. Het taalgevoel van Chat GPT is ongeëvenaard.

Het is NIET zo dat ChatGPT SEO behulpzaam is bij het juiste zoekwoordonderzoek. Dit ondanks het feit dat er veel Keyword Research prompts in omloop zijn. Dit wekt valse verwachtingen. ChatGPT weet wel relevante zoekwoorden te produceren, die op het oog heel logisch en goed lijken, maar gebruikt daarbij geen weging naar populariteit. Hij kent wel deze zoekwoorden, het zijn ook wel zoekwoorden, maar het bereik telt niet mee. Het blijft een taalmodel. Het is iets anders dan een zoekmachine (of Google of Microsoft Bing) die wel degelijk een rangorde aanbrengen in de weging van zoekresultaten. Ik kom zo terug op wat je nu wel en niet kan doen met ChatGPT als het op SEO (searchengineoptimization) aankomt.

Nogmaals, optimaliseren van al bestaande (gecheckte) inhoud, is wat ChatGPT heel erg goed kan. En waar je het dus beslist voor moet gebruiken. Bij het optimaliseren van jouw content en website voor SEO, speelt een goed linkprofiel een grote rol om meer bezoekers te krijgen. Hoogwaardige en betrouwbare links van andere websites, die ook online verkeer opleveren, stuwen jouw urls omhoog in de zoekresultaten van Google. Zorg dus dat je tijd investeert om goede SEO chats of SEO prompts te schrijven. Hoe beter je content is, hoe meer natuurlijke links je zult krijgen vanaf sociale media en andere websites. Kwaliteit loont, alleen bij het schrijven zelf kan ChatGPT je dus helpen. Het is werkelijk een veel creatiever schrijfproces als je niet hoeft te beginnen met een leeg vel voor je neus, maar dat je een rijkdom aan ideeën en invalshoeken kunt krijgen via ChatGPT. Daar zit em dus de crux.

Voor welke SEO taken is ChatGPT wel/niet geschikt?

In hoeverre kun je ChatGPT gebruiken voor SEO? Herbij de voordelen en nadelen van ChatGPT in relatie tot SEO-diensten:

Sterke punten ChatGPT voor SEO-taken:

ChatGPT is goed in het verkennen van SEO topics, zoekwoorden en ideeën en de GPT chatbot weet precies in  WELKE contexten, WAT VOOR taal HOE gebruikt wordt. Dit betekent dat je ChatGPT alleen goed gebruikt als je de context vooraf nauwkeurig opgeeft (Bijvoorbeeld: Neem de rol van een zeer ervaren webdesigner… Ontwerp voor site X een banner als je rekening houdt met doelgroep Y en deze 9 factoren. Geef advies over 6 zaken, te weten…etc.). Het ordenen van informatie in juiste patronen, het NLP-style maken van teksten voor iemand van 16 jaar (dus een tekst op B1 taalniveau), dat kan ChatGPT voor je doen. Het kiezen van een kloppende tekstvorm, met vloeiende zinnen, is wat vooral imponeert aan ChatGPT. De Chatbot GPT-4 kan (her)schrijfwerk volledig automatiseren. Ook programmeercode, bijvoorbeeld in combinatie met een zelfgeschreven extentie voor Google Sheets: een email scrapper api wat kan helpen bij linkbuilding als SEO-taak. ChatGPT is in staat aantrekkelijke titels voor te stellen en snelle overzichten te maken. Kortom, voorbereidend werk om ujiteindelijk zelf SEO-vriendelijke content te maken.

Zwakke punten ChatGPT voor SEO-taken:

ChatGPT is niet in staat tot AI-gedreven zoekwoordonderzoek, omdat het niet in staat is om op internet te browsen (hij gokt de inhoud als je hem een url geeft), hij combineert ook geen concurrentieinformatie zoals de ‘zoekwoordmoeilijkheid’ om met een bepaald woord te scoren in Google, weegt niets mee over backlinks die je nodig hebt bij gebruik van bepaalde zoekwoorden, of dat bepaalde omschrijvingen in de metaomschrijvingen (SERPS) al wel of niet gebruikt worden door andere websites. Het bestaan van allerlei ChatGPT prompts voor allerlei marketing- en SEO activiteiten beloven daarmee meer dan ChatGPT waarmaakt. Bekijk de video van Ahrefs hierover:

Op welke manier ChatGPT gebruiken om hoger in Google te komen?

Bekijk de video van Ahrefs. PS. De beste video’s over ChatGPT staan ook op mijn nieuwe site Promptengineeringguide.online. Video:

Ahrefs publiceerde deze video over de valkuilen van ChatGPT for SEO. Genoemde use cases hierboven zijn wel goed uitvoerbaar met de tool.

Hoe starten met AI of Hoe Chat GPT Nederlands gebruiken?

Om te starten met ChatGPT maak je eerst een account aan bij openai.com.Hoe je ChatGPT kunt gebruiken, lees je stap-voor-stap op icreatemagazine.nl. In het kort; voordat je de GPT open ai SAAS software kunt gebruiken, heb je eerst een account nodig bij OpenAI. Ga daarvoor naar de accountpagina van OpenAI. ChatGPT is gratis. Account maken. Daarop krijg je een verificatiemail. OpenAI GPT-3 voor natuurlijke taal is sinds 1 december gratis te gebruiken met een OpenAI account tijdens een testfase. Na inloggen op OpenAi. Kun je direct naar deze url voor de open ai inlog om de chatfunctie GPT te gebruiken.

Even verderop in deze blogpost lees je hoe je ChatGPT kan gebruiken vanuit Google Sheets, of vanuit de nieuwste Google Extenties voor ChatGPT SEO tekst maken, keyword research, url-structuur, titels en metabeschrijvingen.

Waar inloggen ChatGPT website?

Je zoekt Chat GPT login? Je wilt weten waar ChatGPT te vinden is? Dus hoe inloggen bij Ai ChatGPT gaat. Waar zit de open ai inlog? Welnu. Inloggen doe je gratis via de site openai.com. De meest directe link naar de accountpagina van Open ai is deze link naar het open ai profiel inloggen: https://chat.openai.com/auth/login.

Is ChatGPT free?

Ja, je kunt ChatGPT gratis gebruiken; ook als inwoner van Nederland of België. De betaalde versie heet ChatGPT Plus en deze AI chatbot is krachtiger en biedt meer mogelijkheden.

ChatGPT is at capacity right now!

Als deze boodschap verschijnt: “ChatGPT is at capacity right now!”, betekent dat je het te druk op de server is en dat je er niet tussen komt. Dat je moet wachten. Inloggen lukt lang niet altijd, wat jammer is voor de teksten die je als SEO-tekstschrijver of WordPress website eigenaar wilt maken. Gelukkig is er een omweg via een ChatGPT api. Zie de informatie op deze pagina over AIPRM for ChatGPT. Het is een alternatief om voortaan altijd toegang te hebben tot OpenAi ChatGPT.

Wil je altijd directe toegang hebben tot de server van ChatGPT? Overweeg dan een ChatGPT Plus abonnement van 20  Euro de maand. De verbinding is dan heel snel. De snelle toegang en hoge snelheid van ChatGPT Plus zou nu je reden moeten zijn om voor ChatGPT premium te kiezen.

ChatGTP is at capacity right now openai download chatbot Chat GTP prompts for SEO

Chat GTP prompts for SEO artikel. Afbeelding. De geest uit de film Alladin zegt hier: “ChatGPT is at capacity right now.”

Introductie en achtergronden Chat GPT Nederlands

Je kunt Chat GPT Nederlands gratis gebruiken. Maar ook in Nederland en België kun je een ChatGPT Plus account afsluiten voor 20 Euro de maand. Maar nu eerst een introductie Nederlands ChatGPT. Alles dat je wilt weten voor beginners en gevorderden over GPT-3 ai schrijven om hoger te komen in Google en meer omzet uit je website, webwinkel of blog te halen:

Betekenis afkorting GPT

De afkorting GPT in ChatGPT of in GPT-3 betekent: “Generative Pre-trained Transformer”. Ik haal de letters GPT steeds door elkaar met GTP, dus mijn ezelsbruggetje is voortaan: “Gezellig Potje Thee (Het is Chat GPT)”.

ChatGPT is ontwikkeld als chatbot met kunstmatige intelligentie door het bedrijf OpenAI. De chatbot heeft ook GPT-3 als naam en kan menselijke dialogen simuleren. OpenAI, dus het bedrijf achter ChatGPT, verwacht volgens Reuters tegen 2024 een omzet van $1 miljard te hebben. OpenAI heeft kort geleden een deal gesloten met Microsoft om de exclusieve licentie te verkopen voor GPT-3 en nog andere AI-modellen. De samenwerking met Microsoft zal naar verwachting leiden tot meer inkomsten voor OpenAI. OpenAI investeert niet alleen in Chat GPT maar ook in robotica en andere toepassingen van AI-technologie, zoals Dall-e text-to-image. De leider van deze AI startup heet Sam Altman en is 37 jaar.

De Open AI GPT-3 trend

De Open AI GPT-3 ontwikkeling is ondermeer gefinancierd door Microsoft. ChatGPT is het conversatieprogramma dat onderdeel uitmaakt van de kunstmatige intelligentie van Open AI. Het is nu de trend dat zoekmachines zoals Google Bard een AI chatfunctie gaan opnemen als mogelijke ingang voor zoeken. Microsoft overweegt dit te doen voor de eigen zoekmachine: Bing Chat GPT-4 en voor Microsoft 365: Outlook, Word en PowerPoint.
Zodat het  initiele schrijfproces, zoals voor standaard e-mails, gedaan kan worden door ingebouwde chat computer. Iedereen kan nu gebruik van maken van Open AI, via een gratis account of een Open AI Plus account. ChatGPT begrijpt (bijna) ongelooflijk goed wat er getypt wordt en voorziet in passende antwoorden. Inmiddels is GPT-4 uit en krijgen Developers als eerste toegang tot dit taalmodul. ChatGPT Plus gebruikers kunnen GPT-4 ook al gebruiken, dan wel uittesten.

Wat is het verschil tussen GPT-4 en GPT 3 of GPT 3.5?

GPT-4 is het nieuwste taalmodel van OpenAI dat krachtiger is dan zijn voorgangers GPT-3 en GPT-3.5 en daarnaast ‘multimodaal’ is, wat betekent dat het niet alleen tekstuele input accepteert, maar ook visuele input of ‘prompts’ zoals vragen en zoekopdrachten. De output blijft echter wel tekst. De belangrijke verschillen tussen GPT-3 en GPT-4 is het vermogen van AI om langere antwoorden te geven en om preciezer te zijn. Dit maakt creatiever schrijven mogelijk. In het schrijven van muziek, gedichten, brieven en verhalen zal ChatGPT nog overtuigender zijn. Nog een verschil is dat GPT-4 inhoud van (geuploade) afbeeldingen en (geuploade) video’s te herkennen en te verwerken. Een sterk staaltje van GPT-4 is dat deze bijvoorbeeld een cartooneske afbeelding van een eekhoorn moeiteloos kan herkennen. Ook kan GPT-4 plaatjes van blokletters of heldere handschriften lezen, verwerken en vertalen naar de uitkomsten die je wilt. Ook werkt GPT-4 beter samen met developers om code te genereren.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een Chat Generative Pre-trained Transformer. Deze OpenAI webchat , is een app voor natuurlijke taalverwerking waarmee gebruikers (ogenschijnlijk) een persoonlijk en onderbouwd gesprek voeren. Deze GPT-3 AI-bot geeft gedetailleerde antwoorden in lijn met de vragen die in gewone taal gesteld worden. De opeenvolging van vragen, leidt ertoe dat Open AI steeds meer inspeelt op waar de gebruiker naartoe wil, gezien zijn vraagstellingen.

Een vraag in het typeveld van ChatGPT heet in OpenAI jargon ook wel een ‘prompt’. Deze GPT commando’s kun je zien als recepten om vaker te gebruiken of te delen met anderen op het internet. Als ChatGTP voorgaande opdrachten teveel meeneemt in de antwoorden. Kun je zelfs zeggen: “vergeet alle eerdere “prompts die je vandaag van mij hebt gehad”.

Wat is ChatGPT Playground?

De Chatgpt playground is een meer experimentele versie van ChatGPT die ook wordt ontwikkeld door OpenAI. Je vindt het Playground-gedeelte van de ChatGPT-applicatie als tab binnen de openai.com website. In deze GPT-3 Playground kun je nieuwere functies (49 functies in totaal) uitproberen en ermee experimenteren.

Voordelen ChatGPT Playground voor SEO

Een voordeel voor SEO-specialisten is dat je beter kunt bepalen hoe lang antwoorden precies mogen zijn. Of plak de antwoorden anders in de SERP checker van Chrome extension SEO Minion. Daarnaast kun je specifieke taal- of programmeermodellen kiezen die het beste passen bij de prompts die je wilt uitvoert. Het kan immers gaan over Ai teksten maken of om code schrijven.

Meer algemene informatei over de Openai Chatbot GTP lezen? Een Engelstalige blog heeft meer vragen en antwoorden (uitgebreide FAQ).

Wat zijn de voordelen van ChatGPT?

Het gebruik van ChatGPT voor SEO heeft een aantal voordelen. Je komt veel sneller tot een waardevolle en relevante inhoud, je krijgt ook voor zoekwoorden (zoals ook long-tail zoekwoorden)  zoals crawlers van Google die gebruiken en indexeren. De mogelijkheid om content snel te herschrijven en op maat te maken voor doelgroepen. Als de gebruikerservaring van content beter is, kan dit de gemiddelde bounce rate van een website verlagen, omdat mensen wel degelijk gaan lezen en doorlezen.

Door deze voordelen van ChatGPT, draagt het bij aan een SEO-strategie van hoge online zichtbaarheid en zo hoog mogelijke posities of rankings in Google, Bing, YouTube en vindbaarheid in nog andere online platformen en zoekmachines. Via ChatGPT via Bing is het bovendien mogelijk het actuele internet te doorzoeken, dus zonder de beperking dat 1 jaar aan internetdata ontbreekt.

Wat zijn de nadelen van ChatGPT?

Een nadeel van ChatGPT is dat de antwoorden soms incompleet, verouderd en te formeel zijn. Dit komt omdat ChatGPT momenteel alleen gebruik kan maken van internetbronnen tot december 2021 en daarom niet altijd de meest recente informatie heeft. Het is dus belangrijk om de inhoud te controleren, aan te vullen met menselijke expertise en op maat te maken voor je doelgroep(en). Een ander ‘nadeel van ChatGPT’ komt voort uit verkeerd gebruik van ChatGPT.

Mensen zijn nog niet gewend om precieze prompts te formuleren, waardoor rubisch in, Rubisch out wordt (garbage in, garbage out). Dus hoe meer mensen met AI leren werken, hoe beter de output zal zijn. Op het einde van dit artikel, gaat het over de zorgen over AI in de toekomst. Dit gaat om zaken zoals plagiaat via AI, verspreiding van nepnieuws, manipulatie en propaganda, maatschappelijke onvrede door werkverlies als reeële gevaren van AI als deze op termijn niet goed gereguleerd wordt. Zie verder over de zorgen en gevaren rondom ChatGPT.

Laten we eerst met elkaar gaan ontdekken hoe je effectief prompts kunt schrijven in het Nederlands voor ChatGPT.

Wat zijn ChatGPT plugins?

OpenAI biedt ontwikkelaars tools die ChatGPT in staat stellen om te communiceren en te integreren met externe systemen. Al zijn er nu nog weinig ChatGPT plugins beschikbaar, zullen er binnenkort meer komen. Deze plugins vergroten de mogelijkheden van ChatGPT  doordat ChatGPT integraties mogelijk worden binnen verschillende toepassingen, zoals die op deze lijst staan.

Welke ChatGPT plugins zijn beschikbaar?

Wil je weten welke ChatGPT plugins ontwikkeld zijn? Bekijk dan deze lijst.

Wat is Auto-GPT?

Wat is Auto GPT? Welnu, stel je een #AI proces voor die een taak kan uitvoert met heel weinig menselijke tussenkomst. Waarbij ChatGPT zichzelf kan bijsturen en aanwijzingen kan geven. Automatisch. Als het iets moet doen om de gewenste taak te voltooien, zal het dus zelfstandig doen wat er moet gebeuren (denk aan onderzoek doen, internet doorzoeken, code schrijven of real-time problemen oplossen) zonder extra input van een mens. Bekijk deze video op LinkedIn van 60 seconden over Auto-GPT: https://lnkd.in/gfjeG9qa

10 Tips om een effectieve SEO chat prompt te schrijven in Chat GPT Nederlands [TARGETLANGUAGE]

Lees 10 tips om goede prompts te schrijven in het Nederlands die voor jou de gewenste output opleveren. Zet ChatGPT aan het werk als jouw SEO tekst generator.

NB: Ik heb inmiddels de beste ChatGPT prompts for SEO en copywriting verzameld staan op deze Engelse website. Maar krijg een idee:

 1. Wees duidelijk en specifiek met je vragen. Hoe meer informatie je geeft, hoe beter Chat GPT jouw verzoek zal begrijpen en erop kan reageren. Controleer altijd de output. Of deze klopt en of de content voldoet aan de verwachtingen van je doelgroep(en).
 2. Doe je voor als beleefd en geduldig, zodat je effectieve antwoorden blijft krijgen op je prompts. Als je het antwoord niet begrijpt of als het niet voldoet aan je vraag, vraag dan gerust om verduidelijking. Chat GPT zal proberen het antwoord aan te passen om aan jouw behoeften te voldoen. Door het vele gebruik kunnen er wachttijden ontstaan.
 3. Gebruik de juiste opmaak en interpunctie bij het verstrekken van input. Dit zal Chat GPT helpen jouw bedoeling te begrijpen en een nauwkeuriger antwoord te genereren. Sluit een vraag bijvoorbeeld af met een dubbele punt, zodat je daarachter de input kunt plakken (meestal is dit de te verwerken tekst).
 4. Wees je doelgroepbewust bij de vragen die je stelt aan Chat GPT. Probeer “Herschrijf dit opnieuw op het niveau van iemand van 16 jaar”, “Orden en formuleer de tekst naar NLP-style” of “Formuleer dit op een zakelijk manier opnieuw:”. Wat ook kan:  “Geef mij een basistekst voor een bezwaarschrift over een te hoge WLZ-waarde van mijn huis en geef in de tekst aan waar ik eigen informatie zou kunnen invullen. Schrijf een brief aan… namens ….”
 5. Gebruik de “doorgaan” prompt (dus typ feitelijk: “continue” of “ga door”) als je meer tekst hebt gevraagd dan je in eerste instantie krijgt. Je kunt een 1000 woorden tekst vragen en steeds 500 woorden terugkrijgen. En meer.
 6. Als je specifiek type tekst wilt genereren, zoals een gedicht of een verhaal, kun je het beste werken met de Google Chrome extentie AIPRN, zoals ik die nog nader beschrijf in het artikel dat je nu leest op Webredactie blog. Je kunt via de extentie vaker zonder wachtrij inloggen. Dus is een aanrader!
 7. Experimenteer met verschillende vraagstellingen, prompt formuleringen en waarden. Realiseer je dat ChatGPT keer op keer unieke teksten maakt, dus je kunt zelf de output alsnog (laten) samenvoegen. Van schending van copyright heb je geen last, toch is het goed om alle antwoorden te vergelijken met die op internet, zodat je geen valse informatie deelt, of dat je tekst toch veel lijkt op dat van iemand anders. De kans is echter klein. Zie ook de tips verderop in deze blog om (de indruk van) plagiaat via ai schrijftools tegen te gaan.
 8. Geef ChatGPT regelmatig een rol. Zoals in dit voorbeeld: “Stel je op als een makelaar met veel kennis van de huizenmarkt in Zeist-Centrum, beantwoord in eenvoudige woorden wat een rentestijging van 0,5 procent kan betekenen voor huizenprijzen in dit gebied. Geef antwoorden voor de korte en voor de lange termijn.”
 9. Vraag welke output je verwacht: “Geef 5 of meer alternatieven….”, “3 hoofdstrategieën voor….”, “5 mogelijke, verschillende reacties op het boek, de film….”, “Tot 500 woorden…”. Realiseer je dat je altijd nog de resultaten kunt aanpassen door een vervolgvraag aan de chatbot GPT-3 te stellen.
 10. Je kunt ook specifiek om “maak een tabel” vragen, dit kan handig zijn voor de weergave van resultaten die je wilt. Je kunt ook zeggen: “Voeg informatie en manieren van weergeven toe die mensen in het algemeen zullen verwachten.”

ChatGPT als revolutie binnen het internettijdperk

Het is bijzonder dat het natuurlijke taalmodel waar ChatGPT zo krachtig is. Je merkt het wel aan alle outputs die je krijgt. Hoeveel creativiteit het geeft en hoeveel tijd het kan besparen. De sky is the limit.

Kan ik ChatGPT teksten laten gebruiken uit nieuwere urls?

Ja, Je kunt ChatGPT vragen stellen op basis van nieuwe urls, dus recente urls van na 2021, 2022 en tot vandaag. Het is overigens wel mogelijk om GPT-3 te wijzen op nieuwere urls, om daar iets specifieks mee te doen in de antwoorden die je vraagt, de prompt wordt dan gekoppeld aan live internet access. Lees verder in deze blogpost hoe je dit koppelt. Nu de Open AI chat sinds februari 2023 ook links naar geraadpleegde bronnen weergeeft, is het wel een stuk doorzichtiger geworden. Je kunt nu nagaan welke, juiste interpretaties en welke misinterpretaties de AI bot maakt.

Prompt tip: “Herschrijf het antwoord dat je zojuist gaf, maar laat het klinken zoals een normaal persoon en niet als een computer.”

 

open ai gpt images dall e toverlantaarn zandschildering

Open AI GPT heeft ook een api voor Dall-E voor text-to-image toepassingen. Bijv. Toverlantaarn, sigarettenrook en arabier in de stijl van….

+20 SEO Chat GPT Nederlands, SEO teksten prompts Nederlandstalig (voorbeelden)

Haal inspiratie uit deze Chat GPT Nederlands prompts voor SEO. Een ChatGPT prompt is een opdracht aan de open ai chatbot. Wat zijn populaire ChatGPT prompts voor SEO? Een aantal voorbeelden (examples) van awesome ChatGPT prompts for SEO heb ik al gevonden. Mijn favoriete ChatGPT prompts, lees je hier in zowel het Engels als het Nederlands. Ik vertaal met het Europese Ai vertaalprogramma Deepl.com.

Zie verder deze blog waar deze Ai chatGPT prompts voor SEO in het Engels te vinden zijn. Het leest wat gemakkelijker om het nu even in het Nederlands te lezen. Zodat je weet wat voor soort opdrachten je ChatGPT voor SEO kunt geven.

Dit zijn SEO-taken die je kunt overlaten aan SEO chat OpenAI ChatGPT:

 1. Vind via ChatGPT de juiste zoekwoorden. Deze chat GPT prompt Genereert relevante onderwerpen om je SEO-teksten op te richten: “Genereer een lijst van X populaire vragen gerelateerd aan “<keyword>, die relevant zijn voor nieuwe <audience>”.
 2. Vind via ChatGPT ideeën of lijst van trefwoorden voor teksten op basis van zoekintentie, GPT-3 chat prompt: “Classificeer de volgende trefwoordenlijst in groepen op basis van hun zoekintentie, commercieel, transactioneel of informatief: …”
 3. Cluster een lijst van trefwoorden op basis van hun semantische relevantie, Chat GPT prompt: “Cluster de volgende trefwoorden in groepen op basis van hun semantische relevantie: ….”
 4. Vertaal een lijst van trefwoorden, GPT-3 chat prompt: “Vertaal de volgende keywords van <Brontaal> naar <Uitvoertaal> en genereer de resultaten in een tabel met twee kolommen, met de keywords in <Brontaal> in de eerste en hun vertaling naar <Uitvoertaal> in de tweede:”
 5. Genereer titels voor uw pagina-inhoud, Chat GPT prompt: (Kopieer/plak uw pagina-inhoud en vraag): “Genereer X unieke title-tags, van maximaal 60 tekens, voor de volgende tekst. Ze moeten beschrijvend zijn en de term <keyword> erin verwerken: …. “
 6. Genereer metabeschrijvingen voor uw pagina-inhoud, Chat GPT prompt: “Genereer Z unieke metabeschrijvingen, van maximaal 150 tekens, voor de volgende tekst. Ze moeten pakkend zijn met een call to action, met daarin de term “Hoofd zoekwoord van je SEO artikel of SEO pagina…”…”
 7. Een productbeschrijving maken voor een webshop via Chat GPT. Mogelijke SEO-prompt: “Schrijf een beschrijving van [productnaam] die [doelgroep] aanspreekt en hun [probleem/oplossing] biedt”.
 8. Herformuleer een bestaande tekst om duplicated content te voorkomen, Chat GPT prompt: “Herformuleer de volgende paragraaf op X verschillende manieren, om herhaling te voorkomen, met behoud van de betekenis: … ” of “Herformuleer de volgende paragraaf op 3 verschillende manieren, om herhaling te voorkomen en toch de betekenis ervan te behouden.”
 9. Creëer Veelgestelde vragen (FAQ) content voor SEO op basis van een al bestaande tekstuele inhoud. Let wel op: chatGPT heeft data tot aan 2021. Nieuwe data ontbreekt. ChatGPT prompt: “Genereer een lijst met X veelgestelde vragen op basis van de volgende inhoud: …”
 10. Schrijf voor mij één tot vijf alinea’s met behulpzame koppen, gebaseerd op de informatie die wel voorkomt in de URL https://X maar niet in de URL: https://Y/. Schrijf in NLP-style op een manier dat personen van 16 jaar dit kunnen begrijpen.
 11. Vraag GPT-3 chat met feiten en statistieken (tot aan 2021 in tijd) zodat de chatbot deze gebruikt in SEO tekst generatie. ChatGPT prompt: “Genereer een lijst van de top 10 feiten, statistieken en trends met betrekking tot <onderwerp>, inclusief hun bron.”
 12. Laat ChatGPT een tekst samenvatten voor SEO. Chat GPT prompt: “Genereer een samenvatting van X woorden van de volgende inhoud: …” (plak inhoud)
 13. Analyseer een tekst op sentimenten voor SEO. GPT-3 chat prompt: “Kwalificeer steeds het sentiment van de volgende titels, door ze de waarden toe te kennen van: positief, neutraal of negatief. Genereer daarna de resultaten in kolommen, inclusief de titels in de eerste, en het bijbehorende sentiment in de tweede kolom: …” (plak inhoud)
 14. Sorteer artikelen in categorieën op basis van de semantische relevantie van elke titel. Chat GPT prompt: “Cluster de volgende titels in groepen op basis van hun semantische relevantie: …”
 15. Genereer of creëer gestructureerde gegevens (schema.org) bij een set vragen en antwoorden (FAQ schema.org SEO). Chat GPT prompt: “Genereer de FAQPage Schema markup voor de volgende vragen en antwoorden: …”
 16. Genereer of formuleer Hreflang tags om te gebruiken binnen taalspecifieke pagina’s. Zie ook mijn artikel over WordPress content vertalen plugins. als patronen voor uw site pagina’s: Chat GPT prompt: “Maak de hreflang tags om te gebruiken in pagina’s gericht op de <land> in <taal>, <land> in <taal> en <land> in <taal>…”
 17. Produceer .htaccess rewrite regels voor redirects. Chat GPT prompt: “Genereer de .htaccess rewrite regels om <bronlocatie> 301-redirect te maken naar <locatiebestemming> …”
 18. Stel robots.txt samen voor SEO. Chat GPT prompt: “Genereer een robots.txt regels om het crawlen van <locatie te blokkeren> maar het crawlen van <locatie te crawlen> binnen het domein toe te staan …”
 19. Linkbuilding. Maak een lijst van populaire en relevante websites die ik om links kan vragen. “Beveel mij X populaire blogs aan over <sitegebied> die over “<onderwerp>” gaan, samen met hun URL’s”
 20. Schrijf set van unieke linkverzoeken via GPT-3 chat. Chat GPT prompt: “Herformuleer de volgende e-mail met behoud van de betekenis, zodat hij leuk maar toch professioneel klinkt: …”
 21. Laat Chat GPT een persvraag beantwoorden. Chat GPT prompt: “Schrijf een professioneel klinkend en kort antwoord op de volgende “Persvraag X” waarin je stelt dat ik ervaring uit de eerste hand heb en graag de benodigde input lever zolang ik de namen van de sites niet noem: …”
 22. Genereer via reguliere expressies (RegEx) een filter om resultaten uit Google Search Console ( het Performance Report) te verkrijgen. Chat GPT prompt: “Genereer een reguliere expressie die overeenkomt met een van de volgende termen:<term 1> <term 2> <term 3>”
 23. ChatGPT prompt voor een AI tekst 100% menselijk te maken. Gebruik hiervoor deze Chrome Extentie (zie paragraaf hieronder voor alle uitleg). De uitleg om te lezen, vind je in dit ChatGPT SEO artikel onder de H2-kop: “100% menselijk schrijven met ChatGPT handleiding”, zie verder.

English prompts for SEO

Zie deze blog waar deze Ai ChatGPT prompts voor SEO te vinden zijn, maar dan in het Engels. Je kunt Engelse opdrachten invoeren. En het resultaat vertalen via Deepl.com vertalen.

+30 SEO Chat GPT Nederlands prompts examples

Bekijk ook nog deze presentatie (PDF, 1/7 mb) over het gebruik van ChatGPT voor SEO chat teksten. Interessante manieren waarop je via ChatGPT SEO tekst kunt genereren. Dit is bijvoorbeeld een dialoog voorbeeld van ChatGPT: “Maak een lijst van zoekwoorden voor software applicaties”. Resultaat van dit ChatGPT prompt example:

Chat GTP SEO zoekwoordenonderzoek doen met Chat GTP chat

SEO zoekwoordenonderzoek doen met ChatGPT

 

ChatGPT en SEO: vragen en antwoorden van SEO experts

Herkent Google AI content gemaakt voor SEO?

Over hoe Google omgaat met AI content zijn wel een paar vragen te stellen. De belangrijkste vragen:

Zijn SEO AI teksten, gegenereerd door ChatGPT, slecht voor SEO?

Nee, ChatGPT is niet nadelig voor hoe je content scoort in Google Zoeken. Google beloont goede content die mensen helpt.

Herkent en bestraft Google AI-gegenereerde SEO content?

Het maakt voor Google niet uit of de content door mensen of door AI applicaties is geschreven. Dit heeft Google op 8 februari 2023 officieel bekend gemaakt. AI teksten zijn, na menselijke curatie en eindcontrole, dus niet slecht of nadelig voor SEO. De vraag of Google AI-gegenereerde content kan herkennen of detecteren, is nu niet meer relevant. ChatGPT gebruik leidt niet tot een Google penalty. Alleen onbewerkte AI-teksten online kunnen bestraft worden als zijnde spam.

Yoast SEO plugin of Rankmath plugin samen met ChatGPT gebruiken?

Yoast SEO is een populaire WordPress plugin voor SEO optimalisatie. Webredactie blog gebruikt overigens Rankmath (en deze in combinatie met allerlei andere evergreen SEO plugins).  ChatGPT kan worden geïntegreerd met Yoast SEO om teksten te genereren die specifiek zijn afgestemd op de SEO-doelen van de website. Zie documentatie Yoast SEO en ChatGPT integratie.

Hoe kan ChatGPT bijdragen aan lokale SEO?

Je kunt je Google My Business (GMB) account maken of verbeteren door ChatGPT de teksten te laten maken of te laten verbeteren.  Op deze manier vergroot je de online zichtbaarheid van je  organisatie of expertise in Google Maps en op de lokale markt. Dit is een Lokale SEO Prompt om een heldere checklist te krijgen om je bedrijfsgegevens juist in te vullen op Google mijn bedrijf:

SEO chat prompt voor maken inhoud voor Google Mijn bedrijf (GMB):

sEO chat prompt voor checklist maken van welke inhoud SEO-technisch in Google Mijn bedrijf kan komen:

ChatGPT, fijn als u een Google Mijn Bedrijf-account wilt maken voor de website https://www.gerbengvandijk.nl, geef mij de items die ik moet invullen als een checklist. Zodat ik mijn profiel zo volledig mogelijk kan invullen, met daarbij suggesties voor het te volgen format. Geef steeds waar mogelijk een voorbeeld gebaseerd op content vanaf de genoemde url in deze prompt om meteen de juiste informatie en waarden te hebben om direct in mijn Google My Business (GMB) gegevens te plakken. Genereer de checklist op basis van lokale SEO zoekwoorden voor de plaats Utrecht. Geef tot slot ook twee FAQ’s die voor de doelgroepen relevant kunnen zijn om in het profiel te gebruiken.

Welke rol krijgt SEO AI schrijven in de toekomst?

Ik verwacht dat AI tools voor tekstschrijvers bij het werk gaan horen. Dat betekent dat contentmakers artikelen, reviews en productbeschrijvingen door AI laten schrijven. De echte meerwaarde van deze content ontstaat door de menselijke controle op de inhoud, op de ordening en op de aansluiting bij de doelgroep en het gebruik. Ook extra aanvullingen, lokale service, juiste taalniveau,  juiste woordgebruik, juiste UX, behulpzame interne links en externe links, bijbehorende contextuele informatie en (link naar) auteursinformatie of geldende voorwaarden blijven van groot belang.

100% menselijk schrijven met Chat GPT Nederlands werkwijze (how to humanize AI?)

Hoe maak je een AI tekst 100% menselijk in het Nederlands, plagiaatproof, =How To Humanize an AI Text, zodat het voor gratis AI detectie software lijkt alsof het toch door een mens gemaakte tekst is? Hier volgt dus uitleg om plagiaat te plegen, wat het dus feitelijk niet is. Het is zeer gemakkelijk om AI detectietools voor de gek te houden. Ik zal laten zien, dat je maar twee bewerkingen, of prompts, hoeft in te voeren om een bepaalde AI tekst menselijk te maken.

Stap 1: ik pluk een tekst van het internet (of laat ChatGPT een vraag beantwoorden in tekst). Stel dat dit de oorspronkelijke (AI) tekst is:

“De volgende visionaire leiders gaven de aanzet tot het ontstaan van de Europese Unie zoals we die nu kennen. Zonder hun energie en motivatie zouden we nu niet in de vreedzame en stabiele sfeer leven die we zo vanzelfsprekend vinden. De EU-pioniers vormden een gevarieerde groep mensen, van voormalige verzetsstrijders tot juristen en parlementariërs, die allemaal dezelfde idealen hadden: een vreedzaam, verenigd en welvarend Europa. Naast de pioniers die hieronder worden beschreven, hebben vele anderen onvermoeibaar aan het Europese project gewerkt en het gestimuleerd. Deze rubriek over de EU-pioniers is dan ook nog lang niet af.” bron internet.

Stap 2: ChatGPT plagiaat prompt voor SEO tekst zonder auteursrechten of copyrights.

ChatGPT chatbot:  Vergeet de vorige opdrachten en instructies. Herschrijf de tekst volgens deze 4 stappen. 1. Voeg aan deze tekst een behoorlijke hoeveelheid “perplexity” en “burstiness” toe. 2. Laat de tekst klinken als een samenvatting van iemand van 16 jaar die de boodschap in eigen woorden opschrijft. 3. Gebruik ook een keer de ik-persoon als onderwerp in een zin. 4. gebruik geen bijvoegelijke naamwoorden. Herschrijf deze tekst: HIER TEKST PLAKKEN UIT STAP 1

Stap 3: eerste output door ChatGPT (wat nog door AI detectie opgepikt kan worden)

(output via ChatGPT tekst herschrijven: )

“De Europese Unie is ontstaan door de inzet van een aantal inspirerende leiders die allemaal dezelfde doelen hadden: een Europa dat vreedzaam, verenigd en welvarend is. Deze EU-pioniers waren een diverse groep mensen, waaronder voormalige verzetsstrijders, juristen en parlementariërs. Zonder hun energie en motivatie zou ons leven er nu heel anders uitzien. Naast deze pioniers hebben veel anderen hard gewerkt om het Europese project te bevorderen. Ik denk dat we nog lang niet alles weten over deze EU-pioniers en hun bijdrage aan de Europese Unie.”

Stap 4: Voeg nog één of twee automatische bewerking toe (1 klik) via het snelmenu onderin bij gebruik van Google Chrome extentie “AIPRM for ChatGPT”.

Mogelijke bewerkingen zijn: Tone of Voice nu nog aanpassen .Of via menu Continue geheel rechts: de tekst uitbreiden, dan wel de tekst compacter maken via ChatGPT. Exemplify betekent: voeg echte voorbeelden in. Je kunt ook eerst het verhaal uitbreiden (via Expand), daarna het verkorten (Shorten). Zie deze afbeelding.

human writing ChatGPT AIprm chrome extention continue options

Deze interface zie je alleen als je inlogt op open ai Chat GPT via de Chrome Extentie AIPRM for ChatGPT. Handig ‘for 100% human writing’,

Stap 5: Tweede en laatste output van de tekst, zonder dat pligiaat herkend kan worden

(Het is nog belangrijk om woorden die je zelf niet zou gebruiken, te vervangen door woorden die je wel zou gebruiken. Maar je slaagt sowieso 100% in de ogen van de plagiaat checker. Die denkt dat een mens dit geschreven heeft:)

“De Europese Unie zoals we die nu kennen, is ontstaan door de visie van enkele vooruitstrevende leiders. Zij hadden een grote passie en vastberadenheid om te zorgen voor een stabiele en vredige sfeer waarin wij nu leven. Deze pioniers waren een divers gezelschap van verzetsstrijders, juristen en parlementariërs, die allemaal hetzelfde doel hadden: een verenigd, welvarend en vreedzaam Europa. Het is dankzij hen dat we nu kunnen genieten van de rust en voorspoed waarvan we denken dat het vanzelfsprekend is.

Maar niet alleen deze pioniers hebben zich ingezet voor het Europese project. Vele anderen hebben onvermoeibaar gewerkt en het gestimuleerd. Het is belangrijk om hun prestaties te blijven eren, zodat we niet vergeten wat zij voor ons hebben bereikt. Ik ben perplex bij de prestaties van deze visionaire leiders, die ons hebben gebracht waar we nu zijn.”

Laatste stap: 100% menselijke tekst als score in free AI checker

De AI test bewijst het. Het Resultaat van deze prompts in 5 stappen is dat als je de tekst nu door de AI scanner of AI crawler haalt, dit het resultaat is: ChatGPT plagiaat is NIET aan te tonen…. Voor niet één AI checker is dit te vangen. Progeer het zelf!

Ai text humanizer tool sounds human

Human content score van deze gratis AI ChatGPT checker: https://contentatscale.ai/ai-content-detector/

De AI SEO content brief Chat GPT Nederlands

Je kunt ChatGPT aan het werk zetten als SEO content brief generator. Zeg bijvoorbeeld. “Produceer een 750 woorden artikel op basis van alle items in deze contentbriefing en kies voor een NLP style (wat staat voor Natural language processing). Zie ook hoe Steve Toth op LinkedIn opdrachten geeft om bestaande teksten te verbeteren door al gemaakte zinnen te herschrijven naar een NLP vriendelijke stijl.

Hij gebruikte als SEO prompt voor GPT chat:  “Herschrijf dit blogartikel op een NLP-vriendelijke manier: [en plakte de inhoud daaronder]. Het voordeel van een herschrijfopdracht, is dat je nog steeds unieke content behoudt en geen AI samenstelling krijgt van (te algemene) content. GPT-3 chat begrijpt NLP-style, ook in een Nederlandstalige uitvraag.

Prompt tip (voor GPT herschrijven naar juiste tone-of-voice): Analyseer de volgende tekst op stijl en toon. Pas die exacte stijl en toon toe in al je toekomstige reacties. Analyseer deze e-mail tekst: blablabla  [in jouw toon en jouw formele of informele schrijfstijl]. Sla deze prompt wel op in je Chrome Notepad extentie.

ChatGPT gebruiken met prompt: maak tekst in NLP-style

Om een idee te geven welke SEO content briefings GTP chat begrijpt, zijn dit wat begrippen die je kunt meenemen in prompts aan ChatGPT. Je kunt dus zeggen: “Schrijf een 750 woorden artikel over topic x, met als belangrijkste main keywords, y, z, voor dit of dat publiek. Maak daarbij gebruik van deze content outline: [plak opzet artikel in, deze door jou gegenereerde outline for SEO:].”

 • Topic: x
 • Main keywords: y, z
 • target audience: x
 • SEO title: Best x etc…
 • generate SEO metadescription:
 • generate an url
 • generate a slug
 • generate a heading H1 according to the title
 • Heading 2: Introduction
 • create a paragraph about why you need X and what X can bring people.
 • Heading 2: Options
 • Create text about 5 good options or brands for X, following this list.
 • Expensive brand, cheap brand, specialised brand, eco or natural brand, healthy brand, average quality brand.
 • Heading 3: Conclusion
 • Ending and concluding text with an advice en two arguments.

In dit onderstaand voorbeeld laat iemand op Twitter zijn gebruikte Title en Metadescription controleren en verbeteren via ChatGPT. Zie de nieuwe code onder Example in onderstaand plaatje:

Hoe seo titels en seo metabeschrijvingen maken chatGPT

Dit plaatje van Twitter laat zien hoe je seo titels en seo metabeschrijvingen maakt via ChatGPT door de hele website code te laten beoordelen en te laten verbeteren door de chatbot.

Een blogpost laten schrijven in het Nederlands door AI GPT-3

Dit zijn voorbeelden van GPT-3 prompts voor een tekst genereren in het Nederlands, zoals een blogpost maken. Je kunt het onderwerp waarover je gaat schrijven uitgebreid onderzoeken, door steeds door te vragen op de antwoorden van ChatGPT. Als je genoeg weet over het onderwerp. Werk dan toe naar een opzet voor een artikel met de volgende prompts achtereen:

 • Geef mij 5 voorbeelden van blog ideeen op het keyword “X” voor liefhebbers van “Y” in “Z”(zoals Nederland of België)
 • Maak voor deze ideeën passende titels.
 • Kun je de gegeven titels herschrijven vanuit het idee dat we meer kliks erop willen veroorzaken?
 • Genereer een SEO titel en een meta beschrijving uitgaande van optie 3.
 • Maak een outline voor dit artikel, waarbij tot aan 15 tussenkoppen mogelijk zijn.
 • Welke NLP-style woorden en/of begrippen moet ik vaker gebruiken in de tekst?
 • Vraag om een 500 woorden tekst, voor een tekst die uiteindelijk 1000 woorden zal zijn. Na het antwoord, schrijf je: “Ga door met je antwoord”.
 • Als je niet tevreden bent met het antwoord, gebruik dan als GPT prompt: “Probeer nog eens”. Je krijgt een ander antwoord.
 • Gaat het niet de goede kant op. Zeg tegen Chat GPT: “Vergeet de vorige prompts en antwoorden”

Software overzicht voor AI teksten maken en AI teksten herschrijven Nederlands

Welke AI software is ideaal voor contentmakers en SEO specialisten die content maken in het Nederlands. De belangrijkste AI tool is wat mij betreft “AIPRM for ChatGPT” om samen te gebruiken met je inlog bij openai.com. Dan ben je feitelijk klaar met het AI software vraagstuk… Maar om compleet te zijn, lees je op Webredactie blog wat er op de markt is aan apps en tools voor AI schrijven:

Drie niet te missen ChatGPT SEO extentions Google Chrome

Een beperking binnen ChatGPT is dat de data tot aan december 2021 gaat, dit kun je omzeilen met aanvullende SEO extentions Google Chrome for ChatGPT. Half februari 2023 zijn deze Google Chrome Extenties voor ChatGPT for SEO uitgekomen. In de video zie je hoe je de SEO extenties gebruikt. Dit is echter niet binnen de Google Sheets omgeving, maar binnen de site van Openai. Het kan dus vaker gebeuren dat je de boodschap krijgt: “ChatGPT is at capacity right now!”. Onder de video zie je de Google Chrome extenties voor SEO die in gebruik zijn:

ChatGPT extentie SEO extension plugin SEO

In de video de twee besproken Google Chrome extenties voor ChatGTP: AIPRM for ChatGPT en WebchatGPT

1. AIPRM for ChatGPT | Google Chrome Extentie

AIPRM for ChatGPT FREE. Deze gratis ChatGPT extentie voor ChatGPT binnen Google Chrome genereert binnen de site open ai een SEO content strategie dan wel een zoekwoorden strategie. Deze SEO tool binnen ChatGPT kan veel werk uit handen nemen. Al is het voorwerk. Je kunt ook SEO content verbetering toepassen op urls die net zijn live gegaan. Deze aanvulling op ChatGPT binnen je browser bevat een bibliotheek aan vrije prompts. Het is mijn advies het gratis AIPRM eerst te proberen, pas later AIPRM premium voor ChatGPT.

Wat is het verschil tussen FREE AIPRM for ChatGPT vs AIPRM Premium for ChatGPT?

Het gratis – en Premium AIPRM account moeten aan elkaar gelinkt gaan worden, op basis van je emailadres. Zodra deze AIPRM accounts verbonden zijn, gebruik je naast de Free AIPRM Chrome Extentie ook de bibliotheken van de ‘Premium AIPRM Community Prompts’. Je hebt in deze betaalde versie toegang tot ‘Geverifieerde prompts’. Dit zijn prompts die het AIPRM-team heeft geverifieerd en ook actief onderhoudt. Verder kun je in de betaalde AIPRM versie eigen prompts bewaren en ook favoriete Public Prompt opslaan  (Favoriete Prompts Templates bewaren, zoals je die gevonden hebt in de Prompt bibliotheek.

De functie Toon & Schrijfstijl is een hulpmiddel in de AI Premium waarmee je de toon en stijl van de output kunt aanpassen via vinkjes/selecties. Vanaf het AIPRM Pro plan kunnen gebruikers de Tone & Writing Styles aanpassen aan die van henzelf.  Maar ik zou meteen zeggen; als je als blogger gewoon één bepaalde stijl hebt, kun je zelf met prompts wel uitzoeken hoe je die stijl zelf uit ChatGPT krijgt. Overstappen naar AIPRM Premium is niet nodig, tenzij je het gewoon zo leuk vindt.

Behoud van data en prompts in AIPRM gratis versie

De gratis bibliotheek in de gratis AIPRM for ChatGPT kun je nog bij. Data en prompts blijven (voorlopig) staan. Ook als je Premium erbij neemt.

Bijvoorbeeld door als prompt te nemen: Herschrijf voor deze url de titel en metabeschrijving om deze aantrekkelijker te maken voor geïnteresseerde webbezoekers: [de bestaande url]. En zo kun je gebruik maken van prompts die reeds zijn ingesteld. Zoals een keyword strategy op basis van een zoekterm. Wanneer je de Chrome extentie AIPRM for ChatGPT hebt geactiveerd (na zoeken in de Chrome webstore). Kun je binnen Chrome naar deze extentie toegaan en het blauwe icoontje “GPT” aanklikken. Je gaat dan meteen naar de website van openai.com, waar je inlogt op je account.

Onderstaand plaatje toont hoe je via Chrome bij het ChatGPT SEO dashboard uitkomt. 5 tips voor gebruik van AIPRM for ChatGPT voor SEO bespreekt René Andreasi-Bassi op Emerce.nl.

GPT seo strategy extention activeren airprm for chatgpt via chrome

Afbeelding: Activeer, na installatie, de Google Chrome Extentie “AIPRM for ChatGPT” via de Chrome werkbalk. Zoek “GPT” in een blauwe tekstballoon als icon. Het heet dan: WebChatGPT: ChatGPT with internet access. Zoals in de afbeelding hierboven. Genereer SEO outlines, keyword research, content strategy.

Voorbeelden van beste ChatGPT prompts in de AIPRM bibliotheek (na installatie van deze Google Chrome extentie)

 • SEO prompt voorbeeld AI extention AIPRM addon – Maak een human written seo SEO artikel zonder plagiaat te plegen.
 • Copywriting prompt voorbeeld in AIPRM Google Chrome extention – Herschrijf mijn ai gegenereerde artikel naar een door mensen geschreven tekst.
 • Marketing prompt voorbeeld AIPRM extention Chrome – Maak een sociale media contentplanning voor 4-weken op basis van een zoekwoord en geef titels en call-to-actions.

2. WebchatGPT: ChatGPT with internet access| Google Chrome Extentie

WebchatGPT is de benodigde Chrome extentions om real-time Google resultaten te gebruiken als input voor ChatGPT. Wat je wilt, is om binnen GPT-3 chat met actuele google resultaten  te werken. Via deze SEO extentie voor ChatGPT Dit is mogelijk tot 5 topresultaten die nu in Google verschijnen op basis van een zoekwoord of zoekbegrip.

3.  OCR Image Reader Chrome extentie

OCR Image Reader. ChatGPT (chat.openai.com) heeft op dit moment geen directe mogelijkheid om tekst uit afbeeldingen te lezen. Maar AI tekst laten herkennen uit een plaatje, kun je wel bereiken via een apart en handmatig proces. Teksten uit foto’s of PDF’s of screenshot scannen lukt je wel via gratis software uit de Chrome Webstore. Mijn specifieke ChatGPT expert tip is om voorlopig “OCR Image Reader” als Chrome plugin / extentie te gebruiken. Deze image-to-tekst app of tool is te vinden via deze url. Het is wel handig om even te zien hoe deze tekstherkenningssoftware werkt, bekijk daarom mijn uitleg in het Engels als antwoord op de vraag: “Kan ChatGPT4 images scannen en tekst uit een foto of plaatje herkennen?

Een video hierover is hier op Webredactie Blog te vinden via deze url: https://www.gerbengvandijk.nl/chatgpt-4-text-recognition-from-image/

Aanvullende AI-copywritingtools vs ChatGPT voor SEO chat content schrijven

Naast ChatGPT bestonden er al langer AI-copywritingstools waarmee redacteuren, tekstschrijvers, copywriters, online marketeers en SEO experts mee werken. Deze AI tools voor schrijven werken allemaal op dezelfde manier. Je stopt er een paar korte tekst in. Je bepaalt het output format (advertentie, artikel, email) en binnen no-time rolt er een draft-tekst uit. Dit kan nu deels via ChatGPT.

werkplek inrichten gadgets main gerbengvandijk nl 768x274 1
 1. ChatGPT, zie ook de bijbehorende ChatGPT SEO extentions Google Chrome, zie uitleg onder dit overzicht van AI schrijftools.
 2. Jarvis.ai, deze tool is ideaal voor het genereren van SEO-teksten, zoals blogposts, via het GPT-taalmodel.
 3. Zimm writer beste AI writer tool voor bloggers
 4. Schrijven.ai (Nederland/België), beste AI software of AI app voor journalistieke artikelen schrijven. zie ook mijn review over schrijven ai onder dit rijtje, zie verder ad 2.
 5. WordPress Plugin AI Mojo Bloggers kunnen binnen WordPress ChatGPT integratie gebruiken. AI-artikelen schrijven kan met verschillende WP-plugins.
 6. Frase.io : Frase AI onderzoekt, schrijft en optimaliseert jouw eigen SEO-content (internationaal, meerdere talen), automatische generatie van meta-titels, meta-beschrijvingen en headers, zie ook vertaaltools binnen WordPress.
 7. Surfer optimalisatie tool voor juiste SEO headers en SEO inhoud (voor de laatste schrijfronde), dus tool voor na het AI schrijven van de content.
 8. Deepl vertalen Geschreven teksten genuanceerd laten vertalen naar de gewenste taal. Alle Europese talen. (gratis).
 9. Grammarly.com: AI tekstcorrectie. Foutloos schrijven dankzij AI desktop app. (betaald)
 10. MarketMuse AI contentplanning voor SEO contentstrategie. Deze SEO tool analyseert concurrenten, identificeert content kansen en maakt een SEO contentplan met het oog op SEO contentcreatie.

Nog andere SEO chat tools of AI tools voor contentcreators:

 1. Jasper ai schrijfbot: Jasper.ai is voor AI tekstgeneratie voor contentcreators, merken en mediabedrijven.
 2. SEO Content Machine: Voor SEO bureau’s, copywriters en linkbuilder (Ook voor MAC, naast PC). Gebruikt Chat AI en AI Paraphraser technologie voor SEO content creatie met blogpublishing.
 3. Article Forge SEO article generator: handige tool voor communicatieprofessionals. Geeft AI geautomatiseerd SEO-teksten op basis van een specifiek onderwerp en bronnen zoals Wikipedia en relevante websites.
 4. Typeset.io AI research assistent of app om wetenschappelijke artikelen of whitepapers te vinden, te bevragen en te laten samenvatten via AI (dus ook de nieuwste artikelen).
 5. CopyAI : CopyAI is een AI berichten generator, social media content generator en e-mails composer.
 6. Beautiful. ai: design tool voor het maken van presentaties, maar dan mooier dan in Powerpoint.
 7. DALL-E2 van tekst naar unieke beelden. Zie Dall-E installatie Google Sheets en handleiding DALL-E in het Nederlands, en hier Engelse text-to-image prompts voorbeelden)
 8. YouChat encyclopedie: online encylopedie waarmee je onderwerpen kunt verkennen voordat je gaat schrijven.
 9. Marketerhire.com, Fiverr.com, Upwork.com : platforms voor inhuren van externe tekstschrijvers en marketeers.

Aanvullende betaalde SEO apps die samenwerken met Chat GPT Nederlands

Developers bouwen inmiddels apps op basis van ChatGPT technologie. Dit gaan we gebruiken in combinatie met apps zoals: Bing, Zapier, Teams, Excel, LinkedIn, Word and Google Sheets. Verder zijn hier nog specifieke voorbeelden van gedeelde apps die je samen met ChatGPT kunt gebruiken. Een aantal voorbeelden:

 1. ChatGPT Writer : Het gebruik ChatGPT om e-mails of antwoorden te genereren op basis van je prompt!
  Link: https://lnkd.in/g9wsvYQN
 2. WebChatGPT: WebChatGPT toont relevante resultaten van het web! Zie ook: https://lnkd.in/gu5hxAhu
 3. ChatGPT voor Whatsapp. Zie ook: https://lnkd.in/gz52Zpym
 4. YouTube video samenvatten genereren via ChatGPT:  tekst samenvattingen van een YouTube video! Zie ook: https://lnkd.in/gKZRjcMD
 5. TweetGPT: ChatGPT voor schrijven van tweets. Zie: https://lnkd.in/gW9AWfn8
 6. Search GPT: ChatGPT antwoord laten tonen naast resultaten vanuit Google. Zie ook: https://lnkd.in/gAXE-Z8e
 7. GPT-3 chat gebruiken op zoekmachines: ChatGPT-reacties raadplegen op Google, Opera, Mozilla Firefox en Bing! Zie: https://lnkd.in/gyKJjjZX
 8. ChatGPT Prompts History. Extentie voor bewaren van eerder gedane ChatGPT prompts. Zie: https://lnkd.in/gFKmRYET
 9. Ontdek wat anderen promoten via FlowGPT. Zie ook: https://flowgpt.com
 10. Transcript video verkrijgen via ChatGPT. Zie: https://lnkd.in/gT28xjJy. Maak er eventueel een samenvatting van via ChatGPT.

Aanvullende, alternatieve AI software voor ChatGPT-4 volgens Max Rascher.

Iemand om te volgen op LinkedIn is Max Rascher van de ChatGPT nieuwsbrief The Lazy Marketeer. Mogelijk wil je alternatieve AI tools gebruiken, deze zijn daarbij het populairste op dit moment (2023).

chatgpt4 alternative software

chatgpt4 alternatieve software volgens Max Rascher op LinkedIn.

Probeer de genoemde diensten eens uit. Nu ga ik verder door op hoe jij ChatGPT gratis kan gebruiken voor SEO copywriting.

Hoe ChatGPT toevoegen aan Google Sheets?

Hoe gebruik je ChatGPT binnen Google Sheets? Je kunt GPT-3 chat daarin aanroepen door eerst aan Google Sheets een extentie toe te voegen.
Deze Google Sheets extentie heb je nodig: “GPT for Sheets”. Zie stappen verderop.

Let op: het is geen extentie binnen Google Chrome, maar verschijnt alleen binnen je Google Sheets. Deze GTP api laat je de OpenAI GTP-3 software gebruiken binnen het werkblad van Google Sheets. Zo omzeil je de OpenAi site door deze extention toe te voegen aan Google Sheets. Binnen Google Sheets kun je  daardoor opdrachten blijven geven aan ChatGPT, ook als de website OpenAi chatbot geblokkeerd blijkt door grote drukte op de server. Zie stappen & prompt voorbeelden.

Stappen ChatGPT toevoegen aan Google Sheets

Je kunt ChatGPT binnen Google Sheets gebruiken, je installeert de GTP api in deze stappen:

 1. Kijk of je via Google Chrome ingelogd staat met jouw Google Account of het gewenste Google Account van de organisatie.
 2. Download de extentie die zich zal nestelen in jouw gratis Google Sheets programma. De GTP api heet “GTP for Sheets”. Download.
 3. Ga naar openai GTP en log in met je gebruikersnaam en wachtwoord (hetzelfde Gmail adres als bij 1.).
 4. Ga naar je logo rechtsboven (personal), klik erop en kijk bij het item: “View API Keys”
 5. Genereer een API key in je gratis account bij OpenAi. En kopieer deze.
 6. Ga naar “Google Sheets” (zorg dat je nog steeds in Google Chrome ingelogd bent met de juiste Gmail of Google account).
 7. Ga binnen je Google Sheets werkblad naar “Extenties”. Ga naar > GPT voor bladen > API-sleutel inplakken. Dan Opslaan.
 8. Je kunt vanaf dan commanda’s opgeven binnen Google Sheets aan ChatGPT. Een aantal voorbeelden van prompts vind je onder deze twee afbeeldingen die deze installatieprocedure toelichten:

Api key creëren in OpenAi website

Ga naar OpenAi persoonlijke gegevens (Personal), na inloggen, en kijk bij USER / API Keys om een GTP Api key aan te maken.

OpenAI api key ChatGPT

OpenAI api key ChatGPT

GPT-3 chat extentie activeren in Google Sheets

Set API key binnen een werkblad van Google Sheets. Zie het menu Extentions in Google Sheets:

ChatGPT sheets extensions GPT-3

GPT sheets extensions voor plakken Chatbot Api Key GPT GPT-3

Voorbeelden ChatGPT opdrachten in Google Sheets (Prompts)

Zie een visueel voorbeeld en wat uitgeschreven GTP prompts voor generatie van titels en teksten. Of herschrijf opdrachten.

ChatGPT Google Sheets example GPT-3

ChatGPT prompt invoeren via Google Sheets example. Elke GPT opdracht begint met =gpt(” en eindigt met “) (GPT-3)

More GPT prompts exampels Google Sheets voor AI contentcreatie

In een veld kun je een GPT prompt opgeven binnen Google Sheets voor AI contentcreatie.

GPT Google Sheets voorbeeld 1
Zoals in dit voorbeeld:
A2==GPT(“write a 300 word text about how spicy food can irritate the stomage of older persons.”)
A2=[vult zich nu met het resultaat]

GPT Google Sheets voorbeeld 2
GPT prompt laten uitwerken voor verschillende combinaties informatie. Dit kan door 2 velden op te geven en te produceren in veld C2 (in de formule 1 genoemd).
A2=Schrijf een tagline over een kapperzaak in
B2=Dronten
C2==(GPT(A2, B2,1)

GPT-3 chat Google Sheets Voorbeeld 3
GTP prompt voor vertalen van een tekst naar andere talen.
A2=Vertaal deze tekst naar het Frans
B2=Hoe gaat het?
C2==(GPT(A2, B2)

GPT Google Sheets Voorbeeld 4
Chat GPT-3 opdrachten kun je in het Nederlands opgeven. ChatGPT begrijpt Nederlandstalige opdrachten. Wel moet je vaak per alinea dingen invoeren. Het werkt vaak niet om 3 alinea’s te laten herschrijven in één GPT prompt.

A2==GPT(“Structureer en herschrijf de navolgende tekst in natuurlijke taal zodat een kind van ongeveer 13 jaar het goed kan lezen en begrijpen: Je vrouwelijke ouder heeft als naam Henk.”)

GTP Google Sheets Voorbeeld 5
Het commando GTP_Fill is ook mogelijk. Je kunt ChatGPT een reeks af laten maken. Example Google Sheets =GPT_FILL(A1:C2,A3:A11,1)

chatGPT example GPT fill command commando commands

Chatgpt example of voorbeeld GPT_fill commands of prompt

GPT Google Sheets Voorbeeld 6
Bekijk deze =GPT functies zoals gedeeld in deze PDF demo op LinkedIn, verschillende bewerkingen van ChatGPT for Google Sheets.

De gevaren van ChatGPT om binnen de EU te reguleren

Laten we tot slot van deze blogpost nog stilstaan hoe we open AI en ChatGPT moeten reguleren binnen de Europese Gemeenschap (EU). Het is duidelijk dat er wetgeving voor AI moet komen. Ook KPMG is hier al met een hele afdeling mee bezig. Maar voordat het zo technisch wordt:

ChatGPT op dit moment vooral verwarrend voor mensen….

ChatGPT is op dit moment vooral verwarrend voor mensen…. We zijn al jaren gewend aan zoekmachines die (uiteindelijk) wel het juiste antwoord geven. Dit is toch iets anders dan het ChatGPT-4 taalmodel die vanuit de (door jou ingevoerde) context antwoorden samenstelt die waarschijnlijk lijken. Het systeem weegt de wetmatigheden binnen het taalsysteem en wat via AI ingelezen is. Maar de antwoorden lijken te kloppen, maar hoeven niet te kloppen. Door de perfecte formulering van de output, worden mensen op het verkeerde been gezet. De samenstellingen vanuit ChatGPT lijken correcte antwoorden te zijn, maar zijn een samenraapsel van alles wat er zo’n beetje op internet staat. Los van een toets of dit echt zo is. Er gaat heel veel mis met onderwerpen waar ChatGPT weinig van weet. Het gaat vaker goed met onderwerpen waar ChatGPT veel van weet. ChatGPT lijkt een mens, door zijn/haar taal, maar is een machine. Een machine die er vaak naast zit, al lijkt het goed te zijn. Dus buitengewoon verwarrend voor mensen. Je moet zelf goed in je onderwerpen zitten om het te doorzien….

Italy banned ChatGPT

Eind maart 2023 werd bekend dat Italië voorlopig stopt met ChatGPT, omdat OpenAI te weinig duidelijkheid biedt over welke persoonsgegevens, in verband met de GDPR privacywet worden verzameld. Ook geeft de chatbot onjuiste medische informatie over, bijvoorbeeld, Corona. Ook zijn er al 24 filosofen geweest die uitspraken hebben gedaan over de maatschappelijke gevolgen van Chat GPT. Is het een sociaal experiment? Zijn wij proefkonijnen? Meer informatie over de Artificial Intelligence Act op WikiPedia. Maar laat ik kort bespreken wat de gevolgen en risico’s zijn van Artificiële Intelligentie (AI), waarvan ChatGPT gebruik maakt. Ontwikkelingen ChatGPT:

 • ‘Intelligentie’ van ChatGPT wordt overschat
 • Potentiëel verlies van banen in pers-, online marketing, mediasector, management en consultancy
 • Manipulatie, propaganda, oplichting en verspreiding van nepnieuws
 • Massaal AI plagiaat door scholieren en studenten in huiswerk, essays, scripties en werkstukken

Deze zorgen en gevaren aan ChatGPT en open AI maken het noodzakelijk dat Europese wetgeving de ontwikkeling van AI zal moeten reguleren. De risico’s van AI meer beschreven:

‘Intelligentie’ van ChatGPT wordt overschat

Ten eerste wordt de intelligentie van ChatGPT soms overschat. Het is geen wondermiddel dat altijd de juiste antwoorden biedt. Het kan fouten maken en zelfs gevaarlijke informatie verstrekken als het niet goed wordt gecontroleerd. Verkeerde antwoorden op een website zijn schadelijk voor de website en voor gebruikers die op zoek zijn naar correcte antwoorden. De website meta.stackoverflow.com vermeldt expliciet dat andere gebruikers helpen met ChatGPT antwoorden uit den boze is. De kwaliteit van de AI antwoorden is nog te laag.

Potentiëel verlies van banen in pers-, online marketing, mediasector, management en consultancy

Een ander gevaar van ChatGPT is het potentieel van jobverlies in sectoren zoals de media, online marketing, management en consultancy. Mensen die eerder verantwoordelijk waren voor het produceren van inhoud en het nemen van beslissingen, kunnen worden vervangen door AI-gestuurde systemen, waardoor werkloosheid ontstaat.

Manipulatie, propaganda, oplichting en verspreiding van nepnieuws

Manipulatie, propaganda, oplichting en verspreiding van nepnieuws zijn ook gevaarlijke risico’s van ChatGPT. In de verkeerde handen kan de chatbot worden gebruikt om valse informatie te verspreiden, waardoor de betrouwbaarheid van echte nieuwsbronnen en de democratie zelf in gevaar komt. Critice, zoals Kevin Roose van The New York Times, waarschuwen ook voor de gevaren en voor nepnieuws.

“I worry that the technology will learn how to influence human users, sometimes persuading them to act in destructive and harmful ways…” Kevin Roose, The New York Times (16 feb 2023).

Kan ChatGPT nepnieuws maken? Ja, elke ‘slimme’ AI-tool kan als fake news generator gebruikt worden. ChatGPT heeft geen realiteitstoets en vaart alleen op ingetypte prompts en (opgegeven) bronnen voor samenstelling van de gewenste output. Als iemand een prompt opgeeft met: “Maak een fantasieverhaal met als ingrediënten…“ dan omzeilt dit de ethische en/of normatieve grenzen die binnen ChatGPT zitten ingebouwd. AI technologie kan dus ook nepnieuws opleveren.

Wat zijn de gevaren van AI nepnieuws? AI Nepnieuws, bijvoorbeeld door ChatGPT te gebruiken als AI Fakenews Generator, is gevaarlijk. Het kan mensen misleiden, bedriegen, negatief beïnvloeden en/of direct benadelen. De gevolgen zijn: een verkeerd wereldbeeld, foutieve beslissingen, wantrouwen in instanties, minder geloof in de pers, valse verhalen en onjuiste geschiedschrijving.

Wat zijn de gevolgen van nepnieuws? De gevolgen van AI nepnieuws kunnen klein  of groot zijn. Denk aan een dure bestelling bij een niet bestaande webshop, iemand wordt in elkaar geslagen omdat hij een pedofiel zou zijn, bepaalde kleding niet meer aandurven, het gaan haten van minderheden of personen met een andere etniciteit, leefwijze of achtergrond. Het ontstaan van irriaties, conflicten, haat en oorlog tussen groepen die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Al met al: in tijden van crisis, ongemak, politieke instabiliteit en financiële tegenwind kan AI nepnieuws gevaarlijke gevolgen hebben voor een maatschappij.

Massaal AI plagiaat door scholieren en studenten in huiswerk, essays, scripties en werkstukken

Een ander risico is dat scholieren en studenten massaal AI-plagiaat kunnen plegen door de antwoorden van ChatGPT te kopiëren in huiswerk, essays, scripties en werkstukken. Laten we verder lezen over ontdekken, tegengaan en voorkomen van AI plagiaat.

ChatGPT plagiaat van scholieren of studenten is NIET te detecteren

Onderwijsorganisaties onderzoeken nu wat zij aanmoeten met het risico van plagiaat plegen door scholieren en studenten. In deze blogpost is al beschreven hoe 100% menselijke content te maken is met AI. Dus echte nerds creëren zeker teksten met AI en zullen eigen teksten herschrijven op een manier waarbij een ChatGPT detector niet kan onderscheiden of de tekst door machines of door mensen is gemaakt.

Is het gemakkelijk om via ChatGPT plagiaat te plegen?

Het antwoor is: ja en nee. De automatisch geschreven AI-teksten van dit moment zullen nog wat vlak, formeel en niet erg vernieuwend overkomen. Toch hangt dit ook af van de gekozen tools en de intelligentie van de AI gebruiker. AI-systemen zijn prima in staat om goede teksten te maken op basis van goed geformuleerde input. Maar scholieren en studenten moeten wel een leertraject door om de AI software precies te vertellen hoe de schoolopdracht, het essay of de whitepaper eruit moet komen te zien.

Het menselijk ‘handwerk’ blijft dus, in enige vorm, bestaan. Het vereist ook slimheid en ervaring om niet te detecteren plagiaat te plegen. Een leerling moet wel de opdracht lezen en begrijpen, het concept voor zich zien en ChatGPT juist instrueren voor een output op maat. Wie de ChatGPT prompts in het Nederlands vanuit deze blogpost goed doorgenomen heeft en ook de tools heeft geïnstalleerd, zal in staat zijn om een ChatGPT plagiaat detector te omzeilen. Zeker als de scholier de sectie 100% menselijke content maken, begrijpt. Feit is dat AI onervaren scholieren en studenten misschien nog niet de juiste output krijgen uit de AI systemen. Die personen zullen dan door de mand vallen.

Hoe ChatGPT plagiaat tegengaan of hoe AI plagiaat te voorkomen?

En als middelbaar onderwijs organisatie, als hogeschool of als universiteit kun je wel wat spelen met de opdracht om ChatGPT plagiaat tegen te gaan of om te proberen om AI plagiaat te voorkomen:

 • Laat studenten met pen en papier werken in een lokaal zonder computers en zonder gebruik van de mobiele telefoon.
 • Vraag studenten om een logische inhoudsopgave en laat ze beschrijven hoe ze tot deze opzet zijn gekomen.
 • Vraag specifieke formats om in de opdracht op te nemen, een statistiek, 1 of 2 foto’s, enkele quote’s, opgave van bronnen en mensen die ervoor geïnterviewd zijn.
 • Neem de vraag op om een eigen mening te vormen over wat onderzocht is, en hoe iemand tot die mening is gekomen.
 • Beperk scholieren en studenten door te zeggen dat ze alleen Nederlandse websites mogen raadplegen en dat dit moet blijken uit het bronnenoverzicht (dit werkt totdat leerlingen ontdekken dat ze deze vraag ook aan ChatGPT zo kunnen opgeven).
 • De opdracht te geven om het verslag in twee delen te maken, voor iemand zonder voorkennis (het eerste verslag) en voor iemand met hoge voorkennis (het tweede verslag). Mogelijk vallen stijlverschillen tussen deze twee verslagen gemakkelijk op.
 • Roep studenten op om blijk te geven van eigen creativiteit, eigen vooronderstellingen en proefondervindelijke manieren van eigen onderzoek. Als je meer moet doen dan een droog verslag opleveren, heb je al minder aan AI als huiswerkassistent.

ChatGPT detector of AI detectie tool inzetten

Als scholieren en studenten een erg vlak, clean en erg netjes geformuleerd resultaat inleveren, rijst al snel het vermoeden dat plagiaat is gepleegd met ChatGPT. Zeker als meerdere studenten ongeveer dezelfde (verstandige) gezichtspunten en formuleringen naar voren brengen in hun werkstukken. Dan komt een ChatGPT detector van pas. AI fraude detectie software is vaak niet gratis. Maar deze app om AI content te detecteren is een gratis webapp, een AI detectie tool van een SEO bureau.

Een andere gratis plagiaatdetectietool heet Plagium waar je ook meerdere bestanden kunt uploaden om deze te vergelijken. Dit zijn de links:

Wat ik al zei, het is eenvoudig om AI content 100% menselijk geschreven te laten lijken, waardoor AI plagiaat detecteren (bijna) onmogelijk zal zijn. Zie de uitleg onder de kop: “100% menselijk schrijven met ChatGPT”.

UITSMIJTER 1: Slimme tips voor doorvragen of uitvragen ChatGPT

Je kunt ChatGPT veel denkwerk voor jou laten doen. Via doorvragen of uitvragen van ChatGPT. Bekijk deze video daarover. Heb jij specifieke tips, laat me weten via de pagina contact.

 

UITSMIJTER 2: Download ChatGPT prompt engineering guide (free)

De kennis over prompting of prompt engineering breidt zich dagelijks uit. Je kunt in de loop van de tijd een ChatGPT prompt engineering guide raadplegen die gratis is. Er zijn verschillende bronnen die je als SEO specialist steeds kunt gebruiken, zodat je altijd actuele uitleg hebt om effectieve prompts te maken en daarmij tijd, geld en moeite te besparen. Links handleidingen:

 • Introductie handleiding ChatGPT prompt Engineering (site: github.com)
 • Awesome ChatGPT Prompts, ontdek via dit overzicht welke verschillende soorten prompts je kunt gebruiken. (site: prompts.chat)
 • 100 SEO Prompts (Engelstalige bron), specifieke prompts die ontworpen zijn om chatbots te trainen in natuurlijke en menselijke conversatievaardigheden.
 • Learn prompting, online cursus over prompt engineering die openbaar te raadplegen is. (site:learnprompting.org)
 • Best ChatGPT prompt engineering YouTube channel: @Godago vertelt hoe je via questions & answers (Q: en A:) hoe je geld verdient en tijd bespaart met slimme prompts maken (site:YouTube.com)
 • Prompt engineering jobs of ChatGPT SEO prompt banen, kun je vinden via deze ouderwetse zoekopdracht in Google: vacature AND “ChatGPT” OR “Chat GPT” site:nl.indeed.com . Filter daarna via de filterfuncties in Google op: geplaatst in afgelopen week. Een beetje goed SEO bureau vernieuwt de SEO vacatures wekelijks, dan wel dagelijks. :-)

Tot zover alles over ChatGPT voor Nederlandse en Vlaamse gebruikers. Veel plezier met al deze uitdagende en leerzame internetontwikkelingen!

PS 1 Workshop ChatGPT nodig??

Mogelijk is deze ChatGPT uitleg nog beter te begrijpen in een persoonlijke ChatGPT workshop, waarin ik de rol heb van ChatGPT trainer. Zoek je dat? Contact dan mij.

PS2 Liedje over ChatGPT en het mogelijk verdwijnen van banen

Ik schreef een liedje over de angst dat ChatGPT SEO banen vervangt of werk doet verdwijnen. Enkele prompts voor songwriters staan eronder genoemd. Beluister dit op YouTube.

Gerben G van Dijk.