In dit artikel lees je wat de beste WordPress plugins zijn om standaard te installeren. Vanuit literatuur over WordPress en vanuit eigen ervaringen geef ik je deze lijst met de populairste WordPress plugins met het minste risico en het meeste effect.Lees welke gratis WP-plugins Evergreens zijn!
word
Daarnaast geef ik voor elke aanvullende websitewens wat daarbij de meest geschikte WordPress plugin is. Met deze top lijst weet je tenminste welke WordPress  plugins je installeren moet in 2017 en 2018. Probeer tussen de 5 en de 15 plugins te installeren, zodat je laadtijd niet teveel oploopt. Alhoewel… Voor betere performance zijn ook plugins!

De beste WordPress plugins om te kiezen. Bekijk deze Evergreens:

Beste WordPress plugins

De beste WordPress plugins – Goede en veilige ‘Toeters en bellen’

10 beste standaard WordPress plugins 2017 /  2018

Hoe je plugins moet installeren, wijst zich vanzelf binnen WordPress. Maar extra uitleg kun je wel vinden, lees de plugin installatie uitleg van Wouter Siteur. Enfin, wat zijn de standaard WordPress plugins die je bijna altijd nodig hebt. Ik denk aan deze:

 1. WordPress SEO by Yoast (!!!)  Deze plugin maakt content vindbaar en de plugin geeft SEO advies voor WordPress, zie de installatiegids
 2. Akismet (standaard in WordPress,  is tegen spam)
 3. Jetpack by WordPress.com (optimalisatie)
 4. Wordfence Security (beveiliging)
 5. Contactform 7 + in combinatie met de Google service: recaptcha (meld je aan). Lees ook over alternatieve formulieren plug-ins zoals Ninja forms en Fast Secure Contact Form
 6. Really Simple CAPTCHA (bij contact formulier, tegen spam reacties)
 7. WP Super Cache (voor snelle laadtijden van je website) en Cloudflare (free plan).
 8. Google XML Sitemaps (evt. uitzetten als SEO by Yoast plugin dit al voor je doet)
 9. Social Warfare voor zwevende sociale mediabuttons die niet storend zijn, zodat je websitebezoekers je  WordPress berichten gemakkelijk kunnen delen op Facebook, Linkedin, Twitter e.d. Dus sociale media deelknoppen plugin. Tip: zet de Facebook deelknop uit als je die niet nodig hebt, want het scheelt WordPress laadtijd als contactverzoek met Facebook niet nodig is).
 10. Yet Another related Posts Plugin (interne linking tussen posts gaat dan vanzelf, geeft meer sitebezoek), wil je ook thumbnails bij de titels? Gebruik dan de Yuzo related post plugin
plugins-wordPress

Gerben en Kees hebben goed gesprek over de afgevallen plugins

Beste plugins voor WordPress laadtijd verbeteren, meer uitleg * onderin bericht

Doe eerst een pre-test via Google Pagespeed, maar ik vind Pingdom tools (kies Stockholm test) een beter beeld geven.

Naar standaard WordPress plugins

Populairste WordPress plugins voor beveilging en backup

Naar standaard WordPress plugins

WordPress Plugins voor specifieke website wensen

Het is beter als je website niet meer dan 15 plugins heeft, maar ik kom op meer uit. Door verschillende maatregelen heb ik toch een lage laadtijd van mijn WordPress website. Als je geen WordPress developer bent (zoals ik), dan pak je voor elke extra functie een gangbare plugin:

Naar standaard WordPress plugins

Beste WordPress plugins voor weinig voorkomende website wensen

Naar standaard WordPress plugins

Beste WordPress plugins (maar dan betaalde)

codecanyon.net/category/wordpress is een betrouwbaar adres voor betaalde WordPress plugins. Je vind er duizenden betaalde WordPress plugins met specifieke functies die je bij gratis WP-plugins wellicht niet aantreft. Codecanyon.net wordt aangeraden als de beste website voor betaalde WordPress plugins.

Extra Bronnen voor ontdekken beste WP-plugins:

Naar standaard WordPress plugins

Hoe weet ik of een WordPress plugin veilig is?

De plugins die je van WordPress.org haalt zijn veilig en kun je gewoon installeren en activeren, mits je de volgende controles doet voor je de plugin gaat downloaden:

 1. Is de WordPress plugin geüpdate in de afgelopen 6 maanden? Dat moet wel het geval zijn!
 2. Is de plugin compatible met jouw WordPress versie (staat expliciet vermeld)
 3. Zijn er meer dan +/- 10.000 installaties gedaan? Zo ja, dan gaat het vaak om de beste WordPress plugins!
 4. Controleer na installatie je website op meerdere browsers; ook via tablet en mobiel.

Extra tips voor installatie en verwijderen van WordPress plugins:

Naar standaard WordPress plugins

WordPress referenties

De volgende WordPress naslagwerken raad ik je aan:

Ad * Opmerking tot slot over WordPress laadtijd en plugins

Google beloont websites die snel laden. Kijk in Google analytics of je laadtijd onder de 3 seconden is. Ideaal is 2 seconden . Je kunt ook de tool PageSpeed van Google eens proberen. Een algemeen gegeven is dat je WordPress website sneller wordt als je afbeeldingen combineert via ‘sprites’ en je content vanuit meerdere url’s/servers opgebouwd kan worden. Hoe minder HTTP verzoeken naar je eigen domein toe hoeven te gaan, hoe sneller je website laadt. Vandaar dat je ook plugins moet vinden die plaatjes lichter maken en je pagina’s via meerdere servers gaan aanbieden. Om dezelfde reden, voor een korte laadtijd, is het belangrijk om zo weinig mogelijk plugins te gebruiken… Dus weeg goed af welke WordPress plugins je minimaal nodig hebt voor de doelen die je wilt bereiken met je site!

Heb je zelf tips voor WordPress plugins die goed voor jou werken? Tips zijn welkom natuurlijk! Laat me gerust weten. Succes met WordPress. Gerben G van Dijk.

12 antwoorden
 1. Marga
  Marga zegt:

  Hallo Gerben, wat zou je adviseren om voor de verkoop van 1 product te gebruiken? Ik wil dus in een bestaande website 1 product neerzetten en verkopen via iDeal. Ik dacht zelf Contact Form 7 voor het vastleggen van de gegevens van de koper en dat Pronamic. Maar volgens mij zijn deze niet makkelijk te koppelen.
  Groet, Marga

  Beantwoorden
  • Gerben G van Dijk
   Gerben G van Dijk zegt:

   Je hebt de Woocommerce Plugin van WordPress die te koppelen is met Ideal. Maar voor 1 product zou ik gewoon je banknummer op je site plaatsen. En contactform 7 als tool. Dus nadat mensen hebben gestort, stuur je het op naar het ingevulde adres.

   Beantwoorden
 2. Cees van Stam
  Cees van Stam zegt:

  Cachen van je site kan een bezigheid zijn wat vele vragen oproept.
  Met PageSpeed Insight zonder cache een score van 60/100. Vervolgens WP Super Cache en dan zak je terug naar 50/100. Raar genoeg laad de site zichtbaar sneller. Maar wat doet een slecht score bij google? W3-Total cache geeft een geweldige score 93/100. Maar 11 pagina’s met foto’s, gebruik makend van JuiceboxBuilder-Pro zijn dan leeg. Zo te zien zit daar een fout in de plugin. Dan Zencache geladen. score 79/100. Pingdom Website Speed Test blijft daardoor net boven de 2 seconden.
  Je ziet dus dat de aanbevolen cache plugins niet bij iedereen het zelfde effect sorteren.

  Beantwoorden
 3. Erik
  Erik zegt:

  Heb even een vraagje over iets wat ik niet snap (beperkte technische kennis). Je schrijft dat een website sneller laadt als je de afbeeldingen combineert met ‘sprites’ en vanaf meerdere servers laadt. Kun je dat toelichten? Wat zijn bv ‘sprites’ en hoe zorg je ervoor dat je afbeeldingen bij verschillende servers onderbrengt?

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] op sociale media. Je kunt onder een blogbericht ook sociale deelknoppen plaatsen. Je kunt diverse WordPress plugins vinden om minimaal te gebruiken voor noodzakelijke extra functies, zoals het goed optimaliseren van teksten […]

 2. […] je geen enquete, maar een poll maken met een prikkelende stelling of zoiets, dan kun je beter een WordPress plugin gebruiken ervoor. Je kunt een poll in een widget zetten van WordPress bijvoorbeeld. Naast je […]

 3. […] we de navigatiestructuur en benodigde functies (widgets) erin. Wij hebben daarbij kennis van de meest gebruikte WordPress plugins. we zetten de basis goed […]

 4. […] hier de handmatige methode met behulp van de back up software van Filezilla. Er zijn trouwens WP-plugins om een online backup van je WordPress website te maken. Natuurlijk is het prettig om gewoon een backup van je website op […]

 5. […] hier de handmatige methode met behulp van de back up software van Filezilla. Er zijn trouwens WP-plugins om een online backup van je WordPress website te maken. Natuurlijk is het prettig om gewoon een backup van je website op […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *