Bij 60% van alle nieuwe websites, wordt voor het WordPress CMS gekozen. Lees waarom WordPress zo vaak gekozen wordt. Of ontdek andere CMS-systemen.

In 11 Stappen een betaalbare WordPress website maken

Hoe maak ik een website met WordPress? Volg dan deze 11 stappen. Of laat je door mij, vanuit regio Utrecht, helpen aan een goedkope WordPress developer.

Voor goedkoop WordPress website laten maken, heb je 2 opties:

  1. Als je het WordPress CMS wilt gebruiken, dan kun je kiezen voor publicatie van je nieuwe website op WordPress.com. Je hebt dan geen eigen url of domeinnaam, maar iets zoals: [jouw gekozen naam].wordpress.com. Voor 15 euro per jaar kun je deze wel nog koppelen aan een (jouw) unieke domeinnaam.
  2. Of je download alleen de WordPress software vanaf WordPress.org om een website te maken op een eigen domein, dus onder het webadres dat jij kiest. De kosten van een eenvoudige website zijn 100 euro bij je nieuwe website zelf bouwen.  Door een WordPress developer je professionele website laten maken, kost je minimaal tussen de 500 en 899 euro. Maar hoe meer geld je aan je website kunt besteden, hoe beter die kan worden.

Een professionele WordPress website maken, volg de stappen 1 tot en met 11:

Tip voor ZZP’er en start-ups: maak liever geen WordPress website voordat je potentiële klanten hebt gesproken. Schrijf eerst je eigen marketingadvies: Bepaal je doelgroep, de klantvraag, jouw aanpak, jouw producten en diensten.

Checklist WordPress website bouwen: wat is jouw aanbod?

Beantwoord, voordat je überhaupt een website laat maken, eerst voor jezelf deze vragen:

  • Welke niche binnen welke sector kies je uit?
  • wat is de behoefte of het probleem/de problemen van die klant?
  • Hoe benoemt de klant zijn eigen probleem/problemen?
  • Wat vind de klant nu op internet als hij zoekt op die categorie problemen.
  • Welke woorden gebruikt hij dan (vraag klanten, vraag Google Trends).
  • Wat kun jij, wat wil jij, wat willen je klanten van jou?
  • Waar betaalt de klant in eerste instantie graag voor?
  • Bied je dat prominent aan op je site?
  • Welke (hoofd)diensten biedt je aan (1,2, 3 of 4 landingspagina’s)?
  • Stel dat een klant deze diensten afneemt, wat moet jij leveren om van hem of haar tot een promotor van jou te maken? Wat maakt je klant tevreden?
  • Terug naar je WordPress website-structuur: welke actie(s) moeten de klant doen op je site? (ebook downloaden, bellen, gebruik van plugin of tool voor afspraak  inplannen via je WordPress website?)
  • Wat kun je de klant ook vertellen in het eerste contact, en wat hoeft dus NIET als content op je website te komen?
  • Wat moet klip-en-klaar zijn op je homepage, wat geeft de juiste verwachtingen en voorkomt teleurstellingen?
  • En hoe zit je hoofdmenu eruit?
  • Welke pagina’s heb je nodig? (bedenk urls van 2-3 woorden).
  • Moeten die in Google hoog komen (2500 woorden of meer). Of gewoon kort zijn?
  • Staan je contactgegevens op elke pagina en zit elke actie ‘boven de vouw’ (op een mobieltje)

Dat is een hoop denkwerk hè?! Nu op naar WordPress website laten bouwen, maar dan ook echt:

Verzin een domeinnaam die goed te onthouden is. Als het mogelijk is, verwerk je een zoekwoord in de naam, zodat je eerder bovenkomt in Google. Je kunt ook de plaatsnaam in de url opnemen. Bijv. hondenuitlatenmeppel.nl. Het kan ook anders, zoals deze: bijclaudia.nl. Maar merk op dat het weinig zegt. Een korte fantasienaam kan ook, zoals gerseo.nl.

Waar kan ik een domeinnaam claimen?

Waar je nieuwe domeinnaam registreren? Dat kan bij de Neostrada domeinregistratie pagina. Als je niet host bij Neostrada bij Transip.nl. Het reserveren van een nieuwe domeinnaam .nl kost je ongeveer 2 euro per jaar. Voor de zekerheid kun je ook .com vastleggen, zodat niemand anders dat ooit kan gaan doen.

Moet ik een .nl domein kiezen of een .com domein?

Voor de Nederlandse markt kies je een .nl domein. Voor alleen Europa een .eu domein en voor de wereld een .com domein. Als je zaken doet over de gehele wereld, dan is een .com domein denkbaar.

Mijn shortlist uit hostingpartijen voor WordPress bestaat uit deze, beste WordPress hosting providers. Bij mij hebben deze WordPress hosters goede reviews, maar oordeel vooral zelf. Een tip is om te kijken bij andere sites, welke hostingpartij zij gekozen hebben. Zie artikel met deze hosting tip.

Je hoeft WordPress hosting partijen niet altijd te vergelijken met elkaar als je ontevreden bent met de laadtijd van je website. Dit kun je testen met GT Metrix. Je kunt ook eerst proberen om je WordPress website sneller te maken. Hoe doe je dat? Door andere wp-plugins gebruiken (zoals WP Rocket en Shortpixel), of je site versnellen met hogere PHP-versie. En eventueel in combinatie met Cloudflare. Zie artikel over upgraden WordPress php versie.

 

Beste WordPress hosting Nederland

Neostrada.nl biedt goedkope WordPress hosting aan. Je kunt trouwens altijd via de site Whois kijken waar andere websites hosten. Dat geeft tenminste een betrouwbaar beeld. Het is via internet niet goed te beoordelen welke hostingpartij het beste is voor WordPress; al wil ik best geloven dat Kinsta Managed WordPress hosting erg goed is, maar je betaald dan ook veel. Check dan eerst Siteground en ook Argeweb.

Het meest voordeligst is shared hosting. Wanneer je kiest voor Managed WordPress hosting dan betaal je ervoor dat zij je website ook voor je updaten. Dat is een duurder hostingpakket. Je kunt kiezen voor Shared WordPress hosting tussen de 1 en 10 euro de maand. Als je meer dan 20.000 maandelijkse bezoekers verwacht, kun je gaan denken aan management hosting.

WordPress installeren bij je hostingprovider

Elke WordPress hostprovider heeft uitleg op de website staan over WordPress installeren. Kijk dus bij je host.

Voor WordPress downloaden Nederland ga je naar de website WordPress.org. De software is gratis, veilig en betrouwbaar. Je krijgt WordPress in de vorm van een .zip file. Deze kun je later uitpakken voor de bestanden. Als de WordPress installatie is gelukt, kijk bij je hostingpartij hoe het bij hen werkt, kun je inloggen op je WordPress Dashboard. Daar vind je in het linkermenu de Instellingen. Lees wat de juiste WordPress instellingen zijn.

Er zijn wel 10.000 WordPress thema’s, maar ik geef je keuze uit één platform om een thema uit te kiezen. Omdat deze websites snel laden, wat een kwaliteitsaspect is waar Google (ook) op let. Mijn tip: Kies uit de verzameling van Generate Press. Bekijk eventueel video cursus bij Udemy over het gebruiken van Generate Press als WordPress theme. Ook kun je via een ingebouwede Customizer vaak kleuren aanpassen voor het WordPress theme dat je gekozen hebt.

Een nieuwe pagina aanmaken in WordPress is zo gedaan. Denk ook aan maken van landingspagina’s. Hier een landingspagina voorbeeld.

Kies je voor een WordPress pagebuilder?

Binnen ’the World of WordPress’ heb je allerlei tools om je website mee vorm te geven. Deze tools heten page builders. De meest populaire site builders heb ik  al eens beschreven. Ik raad Elementor aan, schrik niet, maar zo’n 3 miljoen sites gebruiken deze plugin om een WordPress website te bouwen. Amazing. Ga ermee bezig. Via Youtube kun je alles leren over Elementor klik-en-sleep sitebouwer plugin, zelfs in de Nederlandse taal. Je hebt geen WordPress cursus of WordPress training nodig dus. Je hoeft met Elementor dus niet perse een WordPress theme te kopen. Maar zoals aangeraden kun je via Generate Press toch een combi gaan vormen met Elementor page builder.

Voeg je pagina’s toe aan het hoofdmenu. Dit kan via Menu’s in het WordPress dashboard. Soms moet je even kijken hoeveel menu en submenu’s beschikbaar zijn. Een menu die gebruikersvriendelijk is, heeft max. 5 items. Bijvoorbeeld: Home, Aanbod, Over mij/ons/het project, Contact. Een prima start. Zie ook de 2 experttips voor juiste website structuur hieronder.

SEO WordPress websitestructuur (expertips)

Wat is een sterke SEO WordPress websitestructuur? Als je sterker wilt staan in Google, maak dan per pagina een stuk of 5 subpagina’s aan. Stel in dat deze pagina’s vallen onder de moederpagina (de hoofdpagina). Je krijgt hierdoor een diepere url-structuur. De detailpagina krijgt dan deze url-vorm: www.jedomein.nl/paginax/subpagina1.

Vervolgens plaats je links vanaf je homepage en vanaf subpagina’s naar de hoofdpagina. Dus over en weer linken deze onderling. Zowel homepage als onderliggende pagina’s duwen de hoofdpagina in Google omhoog.

Het helpt daarbij dat deze hoofdpagina een onderdeel is van het hoofdmenu van je professionele WordPress website. Deze aanpak staat bekend als WordPress Silo-structuur, lees het artikel erover.

Mogelijk ga je ook een gratis PDF, video-url of E-book weggeven op je site; in ruil voor een emailadres. Denk in dat kader ook aan elkaar opvolgende pagina’s die je webbezoeker helpen bij het besluitvormingsproces. Zie het artikel elders over WordPress funnel maken. En met of zonder pop-ups. Een simpele pop-up kan gratis via de gratis software Hotjar. Zie nog meer online marketing tools die nuttig zijn.

Goede website foto’s vinden, juiste lettertype voor je WordPress website. Kleuren en iconen. Je kunt er veel tijd aan besteden. Dit zijn dan de websites om eens af te struinen:

  • Bekijk alle websites voor gratis foto’s via dit artikel.
  • Lettertypen: kies gewoon iets bij Google Fonts.
  • Kleuren staan niet op zichzelf, je kunt het beste een mooi palet kiezen van kleuren die bij elkaar passen. Overweeg daarbij een signaalkleur voor knoppen (bijvoorbeeld oranje of helder blauw). En dat die knopkleur dan opvalt tegenover de andere set kleuren. Bekijk 1001 sets.
  • Voor iconen en dergelijke, ga je tewnslotte naar Font Awesome. Lees hier uitleg erover.

Je kunt op rij zetten welke vragen websitebezoekers aan je zullen hebben. Per vraag schrijf je dan een stuk tekst. Een andere manier is om eerst zoekwoorden onderzoek te doen. Tenslotte kun je ook simpele woorden kiezen, door op B1-taalniveau te schrijven.

Wat is goed vindbare tekst in Google?

Een goed vindbare tekst in Google heeft een aantal kenmerken. Lees de kenmerken van een goede SEO-tekst.

Je kunt functionaliteiten toevoegen aan WordPress. Deze heten ook wel: WordPress plugins. Een plugin toevoegen kun je doen vanuit je WordPress Dashboard. Dus na inloggen via www.[jouwdomein].nl/wp-admin (bijvoorbeeld). Er zijn oneindige veel interessante WordPress plugins, gratis en betaalde. Bekijk de lijst met WordPress plugin Evergreens.

Hoe weet ik of een WordPress plugin betrouwbaar is?

De kwaliteit van WordPress plugins kun je beoordelen aan de hand van deze, vijf criteria:

  1. Zijn de plugins geschikt gemaakt tot aan de meest recente WordPress versie?
  2. Heeft de plugin meer dan 10.000 installaties?
  3. Zijn de reviews overwegend positief? Zijn Ster 1 beoordelingen schaars?
  4. Werkt de plugin goed samen met page builder Elementor (of andere plugins)?
  5. Lijken er veel supportvragen nog open te staan?

Wat zijn simpele manieren om mijn nieuwe website te promoten? Tips:

  • Het is belangrijk dat je op sociale media je website promoot. Dit helpt ook om je pagina’s sneller bekend te maken bij Google en andere zoekmachines. Leg in ieder geval linkjes van je sociale media profielen naar je website toe. Maak gebruik van Hootsuite Professional om updates in te plannen en ook vaker te herhalen. Eer van je werk :-).
  • Open een Google My Business (GMB) account en vul deze account zorgvuldig in. Dit heet ook: Google Mijn Bedrijf.
  • Google naar je eigen diensten en producten, je kunt je eigen site daarbij uitsluiten: [zoekopdracht] -site:www.[jouwdomein].nl. Kijk welke sites behulpzaam zijn op de zoektocht. Vraag die sites naar jou te linken. Geef ook aan vanaf welke pagina dit zou kunnen en dat dit nuttige informatie is voor de lezers van die website.
  • Denk ook aan LinkedIn adverteren met een korte video en link naar je website. Via een Quora account kun je starten met kennis delen en antwoord geven op elke relevante vraag die daar gesteld wordt, om daarbij een link naar je site te zetten. Plaatjes die je gebruikt op je website, kun je ook delen op Pinterest en Instagram. Ook met link in de omschrijving uiteraard.
  • Denk aan Lead advertenties via Facebook. Deel bijvoorbeeld een whitepaper die mensen kunnen downloaden. Regel via Mailchimp dat mensen een aantal mails krijgen. Bijvoorbeeld 8 in 5 dagen tijd. Dan maandelijks.
  • Adverteer op je zoekwoorden via Google Ads. Op korte termijn kan dit verkeer opleveren. Kosten kunnen hoog zijn, vanaf 50 Euro de maand als minimum.
  • Druk visitekaartjes af via Vistaprint (alleen visitekaartjes bestellen!). En zorg ervoor dat je ze altijd bij je hebt. :-)

Tot zover de 11 stappen voor goedkope WordPress website laten bouwen.

Goedkope WordPress site bouwen advies nodig?

Heb je advies nodig. Of vind je het prettig om te sparren? Webredactie blog kan een betaalbare WordPress website dichterbij helpen brengen. Neem gewoon Contact op.

Succes met WordPress!

Groet van,

Gerben G van Dijk

Gerben G van Dijk
Volg hem