datajournalistiek en infographics

Datajournalistiek is een nieuwe tak van sport. Er komt steeds meer informatie, dus informatieve plaatjes (infographics) kunnen je doelgroep alsnog verleiden je boodschap te bekijken. Of zelfs te gaan lezen. Infographics hebben impact: ze maken dingen in één klap duidelijk.

Dat is machtig, maar ook even oppassen. Statistieken zijn niet altijd betrouwbaar. En zoals je weet, zijn er drie soorten leugens: leugens, vuile leugens en… statistieken! Je leest hier hoe je infographics maakt voor je website.

De infographic biedt mogelijkheden om data visueel aantrekkelijk te presenteren. Een voorbeeld is een overzicht van de uitgaven van de VS (leuke site!) Wat meteen opvalt, is hoeveel geld in de oorlog in Afganistan is gaan zitten. Als webredacteur houd ik van tools die ik zelf kan inzetten. Wat ik nu gehoord heb, is dat je ook kunt samenwerken met programmeurs en designers… Dat gaat nu wat ver. Laten wij kijken naar de gratis infographic tools:

Proportionele presentatie van nieuwsfeiten

Infographic: ‘Wat maakt een vrouw aantrekkelijk?’

Dit zijn de tools voor infographics

  • Tableau, het is iets om te downloaden, maar uiteindelijk kun je je werk als embedded code in je site plaatsen.
  • Many eyes, een gaaf voorbeeld dat je hiermee kan is THE million dollar o gram. Het laat zien hoe de verhouding is tussen bepaalde grootheden.
  • Wordle, dit is een tagcloud. Maar dan leuk vorm gegeven alleen tekst. Tagcrowd is ook zo’n tool met populaire tags. Je kunt ook woorden aantallen weergeven in tagcrowd. Je gooit er gewoon een tekst in. Of heel veel quote’s bijvoorbeeld.
  • Umapper, dit is een tool die van belang is als de kaart van Nederland erin moet, want de andere tools hebben de Nederlandse gemeenten niet.
  • Impure, dit is een complexe tool waar je wel een week op kan studeren. Voordeel is wel dat je via css het uiterlijk helemaal kunt vormgeven.
  • Tweetreach, laat zien wat het bereik en effect van een tweet is.
  • Chartbeat, is genoemd door Erwin Blom, maar al deze tools om charts te maken, heb ik zelf nog niet bekeken.

Datajournalistiek: is ook gewoon een foto maken
Een foto maken van een verzameling grootheden. Bijvoorbeeld door met stoepkrijt dingen visueel maken /uit te tekenen. Ballonnen van verschillende grootten plaatsen op een plank. Het kan ook simpel.

Datajournalistiek: is ook in Excel werken met de functie ‘draaitabellen maken’:
Een infographic kun je met excel maken.  Dat heet dan gewoon: een tabel. Circeldiagram of staafdiagram. Je hebt het vroeger vast gezien bij het vak ‘statistiek’. Zeker handig als je data toch al in een .xls bestand zitten. Het is een kwestie van alle velden selecteren en de optie draaitabellen maken in Excel. Vervolgens sleep je één veld naar de x-as en één veld naar de y-as. Soms is het nodig om resultaten eerst te ordenen naar nullen en enen. En Excel te vertellen dat bijvoorbeeld alleen de enen meetellen. Per veld/reeks kun je dat instellen. Voordeel is dan wel dat je geen logo van een derde partij krijgt bij je online infographic (tabel). De andere tools voor datajournalistiek hebben als nadeel dat het logo meekomt in de weergave op jouw website. Nog even op letten dus.

Tip: Heb je zelf geen data? Ga dan naar het CBS.

Meer over datajournalism:

www.infographiclist.com
www.informationisbeautiful.net

Zie ook:

Gerben G van Dijk
Volg hem