WordPress onderhoud plugins of uitbesteden

Lees in dit artikel lees je wat de beste gratis of betaalde WordPress onderhoud plugins zijn. Gastauteur Remco nieuwenhuizen deelt zijn kennis. (plaatje gemaakt met Visme.co)

Als startende ondernemer of eigenaar van een website heb je vaak meer aan je hoofd dan alleen het WordPress onderhoud. Toch is je website onderhouden een belangrijk onderdeel van je business. Wanneer je website niet goed bijgehouden wordt, en noodzakelijke updates niet worden gedaan, kan de site offline gaan of andere, technische problemen krijgen.

Het onderhouden van je WordPress website is gelukkig eenvoudig te organiseren. Je kunt dit handmatig doen of zelfs met een aantal handige tools voor elkaar boxen. In dit artikel lees je over verschillende gebieden van WordPress onderhoud. Ook lees je wat de beste tools zijn. Dit zijn zowel betaalde oplossingen (premium plugins) als meer budget oplossingen om je WordPress website up-to-date te houden.

Natuurlijk kun je het technisch beheer van je WordPress website ook uitbesteden via een WordPress onderhoud abonnement.

Waarom is WordPress onderhoud belangrijk?

WordPress onderhoud staat voor veel ondernemers niet hoog op hun prioriteitenlijstje. Toch is het belangrijk en wel om de volgende redenen:

  • WordPress onderhoud zorgt dat je website goed beveiligd blijft.
  • De snelheid van je website blijft op orde.
  • Programmeerfouten kunnen snel hersteld worden.
  • WordPress website onderhoud voorkomt hacks
  • Nieuwe wp-functies komen beschikbaar voor je site.

Kortom, genoeg redenen dus om je WordPress website(s) goed te onderhouden.

Uit welke onderdelen bestaat WordPress onderhoud?

Maar hoe pak je dit aan? En waar moet je opletten? We gaan er hieronder verder op in.

Waar moet je allemaal aan denken bij WordPress onderhoud?

WordPress onderhoud bestaat uit een aantal verschillende onderdelen:

  1. Beveiliging
  2. Backups
  3. Snelheid
  4. WordPress Plugin en thema updates

Ieder onderdeel is even belangrijk dus verdeel je aandacht er goed over. Per onderdeel lees je welke tool je kunt gebruiken om dit stukje website onderhoud op peil te brengen. Met een premium en budget oplossing kun je zelf kiezen wat voor jouw het belangrijkst/voordeligst is.

Ad 1.WordPress Beveiliging

Zoals ik al aangaf, is de beveiliging van je website een zeer belangrijk onderdeel van je WordPress onderhoud. Welbeschouwd zijn dit mogelijke scenario’s als je website onveilig is:

Licht scenario bij WordPress beveiligingsproblemen

Minder webverkeer omdat Google je website minder vertrouwd. Bijvoorbeeld omdat je verouderde plugins gebruikt.

Gemiddeld scenario bij WordPress beveiligingsproblemen

Minder vertrouwen van je website bezoekers. Bijvoorbeeld door lange laadtijd van sommige pagina’s of weergave problemen van een bepaalde functie, zoals niet werkende links, Twitterfeed of Facebook Likebox.

Zwaar scenario bij WordPress beveiligingsproblemen

Schadelijke software of overname van je site. Bij het niet goed onderhouden maak je het gemakkelijk voor hackers en Malware om binnen te treden op je website en deze vervolgens te gebruiken voor het verspreiden van zeer onprettige informatie. Je website kan hierbij flinke schade oplopen en zelfs totaal offline gaan. Wanneer je WordPress website klantgegevens bevat, kunnen deze gestolen worden. In het ergste geval krijg je het dan aan de stok met de Autoriteit Persoonsgegevens. Iets dat je absoluut niet wilt!

Belangrijke onderdelen van je wp-beveiliging bestaan uit:

  • Een goede hosting
  • Update je website op tijd (zowel voor de plugin/thema’s als de daadwerkelijke WordPress versie)
  • Maak regelmatig back-ups
  • Maak gebruik van een beveiligde omgeving door middel van SSL/HTTPS
  • Zorg voor goede beveiliging plugin

Beste tools voor WordPress beveiligen:

Ook beveiliging op peil brengen, is iets dat je kunt uitbesteden aan WPSupporters (zie gastauteurinformatie).

Backups zijn naast beveiliging en snelheid één van de belangrijkste onderdelen van je WordPress website onderhoud. Wanneer je website offline gaat kan je hem, met 1 simpele druk op de knop, herstellen met een backup.

Het maken van backups kun je handmatig of door middel van een plugin regelen. Let er bij beide op, dat je altijd een externe backup maakt. Een externe backup sla je namelijk, op een andere plaats dan je website zelf staat opgeslagen, op. Hierdoor kun je er altijd bij, ook wanneer je website totaal offline gaat.

Beste tools voor WordPress backups:

Door het goed onderhouden van je website, blijft ook je website snelheid op pijl. Een website die heel traag laadt, verliest bezoekers. Daarbij spelen ook zoekmachines als Google hier op in. Een website die traag laadt, wordt minder goed gevonden dan een website die snel laadt. Soms wordt je website sneller door via je hostpartij je database naar een hogere PHP-versie te krijgen.

De snelheid van je website hangt, onder andere, samen met het updaten van plugin/thema’s, de grootte van je afbeeldingen en website caching. Caching is een techniek waarbij de opgevraagde websitepagina’s en bestanden lokaal wordt opgeslagen bij de gebruiker. Als hij of zij je website weer bezoekt, kost dit heel weinig laadtijd.

De beste tools voor WordPress versnellen via: afbeelding optimalisatie

De beste tools voor WordPress versnellen via: website caching

Zoals ik al aangaf is het doen van updates aan plugin en thema’s een belangrijk onderdeel van je website beveiliging en onderhoud. Oude plugin en thema’s worden namelijk vaak gebruikt als achterdeur door hackers. Zo blijkt dit uit een beveiligingsrapport van de plugin Sucuri.

Plugins en themes (designs) zijn eigenlijk allemaal kleine stukjes software die samenwerken in het systeem van WordPress. Net zoals bij de software van Word, heeft deze software ook regelmatig updates nodig. Zorg er daarom altijd voor dat je de updates uitvoert wanneer WordPress hier naar vraagt.

Beste tools voor updaten van plugins en WordPress thema

  • Premium oplossing: ManageWP plugin (zeer handig te gebruiken wanneer je meerdere websites wil onderhouden)
  • Budget oplossing: Easy Update Manager of handmatig updaten via de button ‘update’ in het WordPress dashboard. 

Welk WordPress onderhoud is minimaal nodig?

Het minimale WordPress onderhoud wat nodig is voor iedere website bestaat uit:

  • Back-ups (minimaal 1x per dag)
  • Wekelijkse plugin/thema updates
  • 24/7 uptime monitoring

Zoals je ziet, is dit minimale WordPress onderhoud nodig voor iedere website. Toch is dit nog lang niet genoeg om alle vier eerder genoemde onderdelen van WordPress onderhoud goed te dekken.

website onderhoud abonnement afsluiten

WordPress website zelf onderhouden vs uitbesteden

Je WordPress website zelf onderhouden is zeker mogelijk. Zeker als je een beetje technisch onderlegd bent, en je voldoende tijd hebt, kom je al een heel eind komt. WordPress is namelijk best een gebruiksvriendelijk systeem om mee te werken.

Toch kan WordPress onderhoud spannend zijn, wanneer je het voor het eerst doet of juist wanneer je het een tijd niet gedaan hebt. Updates en beveiligingsproblemen kunnen zich voordoen wanneer je hiermee aan de slag gaat.

Het kan hierdoor erg fijn zijn om je website onderhoud uit te besteden aan een WordPress specialist. Laat je alleen niet overrompelen door onderhoudspakketten en de vele punten die gedekt worden wanneer je hiervan gebruik maakt. Op basis van dit artikel hoop ik dat je goed kunt bepalen welk onderhoud je nodig vindt om te laten doen.

Wanneer je website meer is dan alleen een visitekaartje of simpele weergave van jouw diensten, is het zeker aan te raden om extra beveiligingsmaatregelen te nemen. Daarnaast kan snelheidsoptimalisatie een optie zijn wanneer je veel verschillende content op je website hebt.

En bij een wat grote website waar regelmatig aanpassingen op gedaan worden, kan probleemoplossing en technische ondersteuning prettig zijn. Je kunt je hier altijd over laten adviseren door het desbetreffende WordPress onderhoudsbureau.

Over gastauteur Remco Nieuwenhuizen

Remco nieuwenhuizen specialist WordPress onderhoud

Remco nieuwenhuizen

Remco Nieuwenhuizen is eigenaar van WPsupporters.com, een WordPress onderhoudsbureau voor ondernemers en bedrijven. Zijn motto is: “Geen stress met WordPress”. Want WordPress is een geweldig platform. Houd je website altijd snel, veilig en up-to-date door het juiste WordPress onderhoud  te laten uitvoeren of dit heel regelmatig zelf te doen.

Gerben G van Dijk
Volg hem